Adio tranzacții cash. Toți românii vor avea un cont și un card bancar. Proiect de lege

Un nou act normativ prevede că toți românii vor avea un cont bancar de bază în care vor primi salariul, pensia sau orice beneficii sociale acordate de stat. În plus, oamenii vor putea face plăți și tranferuri fără ca banca să le perceapă comisioane, scrie evz.ro.

România este una dintre puținele țări din Europa în care oamenii preferă să folosească bani cash în locul cardului bancar, atât în ceea ce privește plata facturilor sau a ratelor, cât și a cumpărăturilor de zi cu zi. În plus, mulți români, solicită încă să primească salariul în mână. Și mulți vârstnici optează să primească acasă pensia, direct de la poștaș.

Un proiect de lege inițiat  de parlamentarii Radu Oprea (PSD) și George Țuță (PNL) își dorește să schimbe complet mentalitatea românilor. Astfel, toți cei care au împlinit 18 ani și primesc lunar diverse venituri vor avea un cont bancar de bază, la care va fi atașat și un card.

Acesta va fi folosit pentru primirea salariului, a pensiei, a diferitelor tipuri de burse, dar și a beneficiilor sociale. În plus, va putea fi utilizat și pentru a face plăți online, inclusiv plata facturilor, a taxelor și impozitelor sau a ratelor bancare, în cazul în care acestea există.

Pentru acest timp de carduri, băncile nu vor putea să perceapă comisioane de deschidere sau închidere de cont, de administrare, de retragere de numerar, dar nici pentru plăți și tranferuri de fonduri.

„În vederea optimizării relației dintre cetățeni și stat, plata salariilor și prestațiilor sociale vor fi efectuate prin mijloace de plată fără numerar (în contul de bază), cu excepția consumatorilor vulnerabili care pot solicita plata în numerar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *