O femeie din Botoșani a murit, iar un băiat este în stare gravă după ce au încercat să slăbească. Psihoterapeut: Femeile ajung să creadă că dacă sunt slabe vor fi iubite

Foto: shutterstock.com

O femeie din Botoșani a murit, iar un băiat de 16 ani este în stare gravă la spital. Amândoi au vrut să slăbească folosind pastile de slăbit cumpărate de pe internet. Primul caz s-a terminat tragic și s-a înregistrat în august, anul acesta. O femeie, în vârstă de 40 de ani, din municipiul Botoșani, a murit din cauza pastilelor pentru slăbit. Gina a fost încă din copilărie cu câteva kilograme în plus, dar după vârsta de 30 de ani a luat în greutate tot mai mult, ceea ce a determinat-o să recurgă la tot felul de metode în speranța că va slăbi.

Așa a ajuns să își comande pastile de slăbit de pe internet, care nu doar că nu au dat rezultate, dar, în timp, i-au distrus ficatul, spun apropiații. A ajuns pe mâna medicilor, dar aceștia nu au mai putut să o salveze.

La doar câteva luni se înregistrează un nou caz care șochează. Sătul ca prietenii și colegii să râdă de faptul că este supraponderal, un adolescent de 16 ani a luat timp de zece luni pastile de slăbit. Și-a distrus sănătatea, iar acum medicii fac eforturi pentru a-i salva viața.

Specialiștii atrag atenția asupra creșterii alarmante a cazurilor de tulburare de comportament alimentar.  Potrivit acestora, probleme apar chiar și la copiii de vârste foarte fragede, inclusiv 12- 13 ani.

„Copiii sunt expuși la anumite modele corporale dezirabile”

Psihoterapeutul Anca Larionezei a declarat, pentru BotoșaniNews.ro, că încă de la vârste foarte mici apar anorexia și bulimia după ce „copiii sunt expuși la anumite modele corporale dezirabile și asociază o greutate scăzută cu frumusețea, iar copiii care nu se încadrează într-un șablon, nu sunt slăbuți, așa se exprimă ei, ajung să fie ținta bullying-ului, sunt hărțuiți, fiind etichetați de către colegi și atunci ajung să recurgă la diete pe care le citesc pe internet, ajung să refuze mâncarea, să ascundă chiar mâncarea […] sau când cresc un pic mai mari ajung să își cumpere singuri ceaiuri, pastile, să consume în mod abuziv laxative și să facă sport într-un mod exagerat sau să înlocuiască alimentele cu diverse prafuri proteice, ajungând să nu consume altceva decât niște sucuri pe care și le prepară sau să nu mănânce cu zilele, ceea ce este foarte dăunător”.

Femeile ajung să creadă că dacă sunt slabe vor avea parte de un partener

Predispuse la înfometare sau tot felul de diete drastice care le pun în pericol sănătatea sunt, în mod special, femeile, care, fără să își dea seama, suferă de depresie, se simt neacceptate, au un sentiment de inutilitate și cred că dacă sunt slabe sunt acceptate și dorite.

„La persoanele adulte am constatat că recurg la înfometare sau la diete foarte stricte pentru că asociază greutatea corporală scăzută cu dezirabilitatea. Oamenii ajung, și în special femeile, ajung să creadă că dacă sunt slabe vor fi iubite, vor avea parte de un partener, vor avea o relație sau că au mai mult succes pe plan profesional, pe plan social și atunci se supun la diete drastice ca să fie mai ușor acceptate de către ceilalți”, susține Anca Larionesei.

Ce soluții sunt

Copiii, tinerii și adulții care își pun sănătatea în pericol pentru a slăbi au nevoie de ajutorul celor din jur, dar și de ajutor specializat, de un psihoterapeut.

„Au nevoie de un grup de suport, au nevoie ca prietenii, familia să le fie alături și să fie și ei integrați în procesul terapeutic. Sunt foarte mulți copii, adolescenți, foarte mulți tineri care parcurg aceste diete drastice în secret, ascunzându-se de părinți”, spune psihoterapeutul.

Totul ține de educație, spune psihoterapeutul. Un părinte își poate da seama că un copil are o problemă în specil când acesta se plânge de felul în care arată.

Cu cât copilul este valorizat și pentru alte aspecte decât aspectul fizic, pentru inteligență, pentru creativitate sau pur și simplu i se transmite ideea că el este un om iubit, un copil iubit, atunci, păstrându-se această comunicare, părintele va ști din timp dacă propriul copil se confruntă cu anumite probleme legate de imaginea corporală”, spune Anca Larionesei.

FOTO! Drama unui adolescent din Botoșani care a slăbit 54 de kg cu un medicament naturist. Inima abia îi mai bătea când a ajuns la urgențe

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *