Femeia din Botoșani care învață să scrie și să citească la aproape 60 de ani. „Vreau să știu să citesc, pentru mine. Acum știu pe litere”

batrana furt baniLa 58 de ani, o femeie din județul Botoșani vrea să învețe să scrie și să citească. Mariana Ș., din comuna Coșula, este mama a șase copii. I-a crescut pe toți, au la rândul lor familii, iar acum are grijă de nepoți. Cel mai mic copil al femeii are 21 de ani. Cu toții au făcut școală, reușesc să se întrețină singuri, iar botoșăneanca a decis acum că este momentul să se ocupe mai mult de ea. Când a fost mică, părinții nu au dat-o la școală, iar pe parcursul vieții altele au fost prioritățile.

Dar pentru că niciodată nu-i prea târziu, femeia s-a înscris în vara ce a trecut la școală. Vrea să învețe să scrie și să citească perfect. Nu se simte bine când trebuie să roage pe unul sau pe altul să îi spună ce scrie la televizor, ori pe internet și atunci a decis să meargă la școală. Mariana spune că toți cei șase copii ai ei se bucură de decizia luată de mama lor și chiar o încurajează.

„S-au înscris mai mulți de la noi din comună și atunci am decis să mă înscriu și eu. Eu am șase copii și acum am grijă de nepoți. Nu merg la școală pentru ca să îmi găsesc un loc de muncă. La vârsta mea cine mă mai angajează? Dar vreau să știu să citesc, pentru mine. Acum știu pe litere”, ne-a mărturisit femeia.

Cinci persoane de peste 60 de ani merg la şcolile din judeţul Botoşani pentru a învăţa să scrie şi să citească, în cadrul programului „A doua şansă”. Programul ”A doua şansă” se adresează adolescenţilor, tinerilor, adulţilor, proveniţi din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar şi gimnazial.

Programul oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării şi finalizării învăţământului obligatoriu, fără a fi nevoite să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt angrenate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *