Ministrul Educaţiei a făcut anunţul pe care îl aşteptau milioane de copii. Bursa de merit şi cea socială va fi anul acesta de 200 de lei în fiecare lună, bursele de studiu, 150 de lei și 500 de lei pe lună va fi bursa de performanță. Toate acestea însumeză peste 1,3 miliarde de lei. Şi premiile pentru olimpicii români cresc cu cel puțin 70%. Astfel, răsplata pentru un medaliat cu aur la un concurs internațional este 20.000 de lei.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că elevii de clasa a 5-a beneficiază de bursă de studiu şi, pentru prima oară în istoria post-decembristă a sistemului de învăţământ din România primesc aceste burse începând cu prima zi a anului şcolar. El a explicat că până acum elevii primeau aceste burse doar în semestrul doi, timp de 4 luni de zile, iar bursele erau în valoare de 200 de lei, dacă e vorba de cele de merit, iar prin noul ordin de ministur, vor primi 150 de lei, lunar, timp de 9 luni de zile.
”Elevii de clasa a 5-a beneficiază de bursă de studiu şi, pentru prima oară în istoria post-decembristă a sistemului de învăţământ din România primesc aceste burse începând cu prima zi a anului şcolar”, a spus ministrul în briefingul de după şedinţa de Guvern, potrivit News.ro.
Sorin Cîmpeanu a precizat că, până acum, elevii de clasa a 5-a puteau primi burse doar în semestrul doi, timp de 4 luni de zile, iar bursele erau în valoare de 200 de lei, dacă e vorba de cele de merit.
”Puţini primeau aceste burse. În momentul de faţă, toţi aceşti elevi primesc burse de 150 de lei, burse de studiu, vreme de 9 luni. Ca părinte, eu m-aş uita, ce e preferabil, să primesc 4 luni bursă de 200 de lei, cum era până acum, sau să primesc 9 luni, bursă de 150 de lei pe lună, cum este începând de acum, graţie acestui ordin de ministru”, a arătat Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a dat asigurări, miercuri, că nimeni nu a tăiat nimănui vreo bursă. El a precizat că, în momentul în care bugetul pentru burse creşte de cinci ori, este de la sine înţeles că elevii vor primi mult mai mulţi bani, inclusiv elevii din mediul rural, care au nevoie de transport la şcoli. El a precizat că numărul estimat de elevi care au nevoie de transport între localitatea de domiciliu şi şcoală este de 131.000.
Sorin Cîmpeanu: Nimeni nu a tăiat nimănui vreo bursă. În momentul în care bugetul pentru burse creşte de cinci ori, este de la sine înţeles că elevii vor primi mult mai mulţi bani, inclusiv cei din mediul rural care au nevoie de transport la şcoli.
Ministrul a clarificat diferențele dintre bursele sociale şi asigurarea transportului
Ministrul Educaţiei a spus în şedinţă că doreşte să clarifice diferenţa între bursele sociale şi asigurarea transportului, care ”sunt două lucruri distincte”.
Sorin Cîmpeanu: De burse sociale beneficiază, de la bugetul de stat, absolut toţi elevii aflaţi în dificultate din perspectiva socio-economică. Este vorba, în primul rând, de provenienţa din familii cu venituri reduse, la care se adaugă absolut toţi copiii care au probleme cronice, la care se adaugă copiii cu dizabilităţi, la care se adaugă orfanii de unul sau ambii părinţi. Toate aceste categorii de elevi vor primi şi primesc, avem hotărârea de guvern astăzi pe agendă, burse sociale într-un cuantum de 200 de lei.
El a precizat că în anul 2020 a fost 100 de lei, înainte de anul 2020 a fost de doar câţiva lei.
Sorin Cîmpeanu: Peste aceste burse sociale pe care, repet, le primesc toţi cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la şcoală. Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă, despre care am discutat, şi care sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda şedinţei de guvern, prin care decontarea transportului se face dublu faţă de condiţiile de până acum.
Sorin Cîmpeanu a mai spus că ”bursele sociale se acordă pe toată durata anului calendaristic, alocaţia de transport, în mod firesc, se acordă pe toată durata anului şcolar, pentru că are ca destinaţie mersul la şcoală”, scrie observator.