Valoarea tichetelor se majorează cu până la 30 lei. Cine poate primi 380 de lei pe card de luna viitoare

Tichetele cadou lunare vor avea o limită de 190 lei, cele ocazionale de 380 lei, potrivit proiectului. Începând din 1 februarie 2022, toate tipurile de tichete acordate salariaților se emit doar pe card.

Bonurile valorice vor avea, începând cele acordate în septembrie și până în martie 2023, o valoare de maximum 190 lei/lună și de până în 380 lei/eveniment, pentru cele oferite ocazional, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Finanțelor (MF).

În prezent, valorile tichetelor culturale sunt de de 170lei/lună, respectiv 350 lei/eveniment. Noile valori vor fi valabile începând cu luna august, urmând să fie acordate în septembrie, și până în martie 2023, după cum este prevăzut în proiectul de ordin al MF.

Potrivit Legii 165/2018, biletele culturale se pot acorda angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii bunurilor şi serviciilor culturale, cum ar fi abonamente și bilete la spectacole, concerte, muzee, precum și cărți, albume muzicale și altele.

Începând din 1 februarie 2022, toate tipurile de tichete acordate salariaților se emit doar pe card, iar cele emise pe hârtie până la 31 ianuarie 2022 pot fi folosite în continuare până la expirarea lor, potrivit RomaniaTV

Valoarea sumei lunare care poate fi acordată sub formă de tichete culturale va fi indexată cu inflația și va crește de la 150 de lei la 190 lei, în timp ce valoarea sumei ocazionale care se poate acorda sub formă de tichete culturale va fi majorată de la 300 lei la 380 lei, prevede un proiect de ordin comun al ministerelor Finanțelor și Culturii. Tichetele cadou pot fi folosite pentru plata accesului la diverse evenimente culturale, cum ar fi concerte sau expoziții, dar și pentru unele achiziții tot cu scop cultural, cum ar fi cărțile.

Noile valori ar urma să se aplice în intervalul octombrie 2022-martie 2023. Pentru aceste sume se datorează impozitul pe venit de 10%, dar nu și contribuții sociale la pensie și sănătate.

Legislația prevede indexarea celor două sume cu indicele inflației. Conform informațiilor publicate pe site-ul Institutului Național de Statistică, indicele prețurilor de consum în perioada iulie 2022 – ianuarie 2019, este 126,41%.

Conform normelor legislației privind tichetele culturale, semestrul I începe cu luna februarie și se încheie cu luna iulie, în timp ce semestrul II al aceluiași an începe cu luna august și se încheie cu luna ianuarie a anului următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *