Rabla Local 2022. Schimbări în finanţarea programului pentru casarea maşinilor vechi, cu bonus de 3.000 de lei

Ministrul Mediului anunţă modificări în ceea ce priveşte finanţarea programului Rabla Local, desfăşurat prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), în sensul majorării contribuţiei financiare suportate de AFM în favoarea bugetelor locale. Tanczos Barna a precizat şi procentul pe care primăriile îl vor avea de suportat din bonusul de 3.000 de lei pentru casarea unei maşini vechi.

Schimbări anunţate de Tanczos Barna pentru Programul Rabla Local. Primăriile ar urma să suporta doar 20-25% din bonusul de 3.000 de lei pentru casarea unei maşini vechi şi nu jumătate, aşa cum s-a propus iniţial. Ministrul Mediului admite că are în vedere schimbările după ce la reuniunea conducerii Asociaţiei Municipiilor din România desfăşurată la finalul săptămânii trecute la Cluj Napoca, s-a dezbătut „la o tonalitate mai ridicată” subiectul privind contribuţia primăriilor la derularea acestui program.

Rabla Local, un nou program pe lângă Rabla Clasic şi Rabla Plus

„În ceea ce priveşte programele finanţate prin AFM pentru primării, continuăm programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, dar venim cu un program nou, Rabla Local program pe care l-am dezbătut intens la Cluj în sensul adevărat al cuvântului şi la o tonalitate mai ridicată, pentru că propunerea pe care am făcut-o primăriilor nu a fost pe placul municipalităţilor, să zic aşa, motiv pentru care vom discuta săptămâna aceasta câteva modificări. Importantă pentru noi este implicarea oraşelor â programe de îmbunătăţire a calităţii aerului”, a declarat Tanczos Barna luni, la Forumul Oraşelor Verzi, care se desfăşoară la Braşov.

Acesta a precizat că cel puţin în Europa la nivel local se află responsabilitatea pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, el precizând că este nevoie „de un program Rabla în care se implică activ şi primăria”. „Acest program, conform discuţiilor de vineri, o să însemne o contribuţie mai mare de la AFM – o să urcăm de la 50% undeva la 75-80% – şi căutăm o modalitate de decontare mult mai facilă pentru primării, pentru a evita avansarea tuturor cheltuielilor din partea primăriilor şi a degreva primăria de această problemă de cash-flow”, a adăugat Tanzcos Barna, informeaza observator care citează news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *