Geanina Juncanariu, campioana din Botoșani, mândră de originile sale: „Nu contează de unde vii și de unde pornești, ci doar să știi ce vrei cu adevărat si să muncești pentru asta”

O tânără de 21 de ani, din județul Botoșani, face performanță în sport, iar medaliile obținute le ține la rang de cinste, acasă, la Știubieni. Geanina Dumitrița Juncanariu, născută pe 9 octombrie, a început să facă sport de performanță din toamna anului 2014, iar recent a obținut medalia de aur la canotaj, la Campionatele Europene din Belgia.

Naturală, modestă, dar determinată și sigură pe ea, Geanina, legitimată la Steaua București, a arătat că poți face performanță în orice colț al țării, dacă ești serios și muncești.  Canotajul e viața ei, dar atunci când vrea să se relaxeze și să își încarce „bateriile” neapărat vine acasă, în județul Botoșani.

„Când am timp liber îmi place sa mă plimb, să descopăr locuri noi, îmi plac filmele, când timpul îmi permite, ajung in Botoșani îl iau pe tata și mergem la pescuit, e o pasiune pe care mi-a transmis-o și care mă relaxează, iar cel mai mult și cel mai mult îmi place sa dorm, pentru ca e modul prin care îmi incarc bateriile pentru antrenamente reușite”, ne-a spus tânăra.

Studentă în anul 2 la Facultatea de Educație Fizica și Sport din Craiova, Geanina spune că practică acest sport de opt ani, dar nu l-a ales ea, ci „pot spune că el m-a ales pe mine”. Fiind înaltă, bine dezvoltată, a fost selectată încă din școală să meargă să facă canotaj.

„Ne-am antrenat foarte bine acasă și nu aveam cum să dăm greș”

„Nu m-am gândit niciodată ca voi pleca de acasa la o vârsta atat de frageda, mai ales ca nu știam eu prea multe despre acest sport, nu ma pasiona capitolul “sport”. Zilele trecute au avut loc Campionatele europene de tineret din Belgia, eu am concurat in doua probe, la patru rame fără cârmaci și la 8 plus 1. Am avut emoții ca de fiecare data, dar am fost antrenate, ne-am dus acolo cu obiective clare și cred eu ca am făcut o treaba bună. Canotajul e greu in orice probă, fiecare e diferită, eu una nu m-as vedea concurând la individual, mi-a plăcut mult barca de 4 in care am concurat si la celelalte ediții in anii trecuți, iar barca de 8 a venit ca un Bonus, a fost o provocare frumoasa. Ne-am antrenat foarte bine acasa și nu aveam cum să dăm greș”, ne-a mărturisit Geanina.

Pentru Geanina urmează o pauză și vrea să profite din plin, să se relaxeze, să se odihnească, să călătorească. Pentru ea, a fost ultimul concurs la categoria tineret, urmând să treacă la seniori, așa că va avea nevoie de forțe proaspete.

Cu siguranță va ajunge și în Botoșani pentru că aici e locul ei special, aici e familia ei, meleagurile sale natale, oaza ei de liniște și relaxare.

„Botoșani pentru mine e acasa, locul unde ma întorc cu drag. Copilăria mea a fost despre familie, așa o văd și așa mi-o amintesc, in sânul familiei fără griji și plină de fericire”, spune Geanina.

Potrivit acesteia, poți face performanță oriunde, numai să îți dorești cu adevărat.

Consider ca poți face performanța și la Botoșani, sunt secții pentru diferite sporturi care formează tinere talente, mai apoi ajung sa concureze la competiții naționale, internaționale . Deci da, cred ca dacă îți dorești cu adevărat nu contează unde unde vii și de unde pornești, ci doar să știi ce vrei cu adevărat si să muncești pentru asta”, a mai spus Geanina.

Cum decurge o zi din viața ei

„Programul meu e unul încărcat, am 2 antrenamente pe zi, in weekend doar duminica după amiaza este liber când pot sa ies sa ma recreez. O zi pentru mine începe la ora 6:30-7:00 cu micul dejun, la ora 8:30-9:00 primul antrenament care consta in 24 km vâslit, apoi la ora 12:30 prânzul, odihna pana la ora 16:00 când mergem la sala de biciclete pentru 45 de minute, iar apoi in sala de forța cam 90 min. Cina este la ora 19 :00, apoi urmează timp de relaxare pentru mine, sauna, refacere, masaj. Așa decurge o zi din viața unui sportiv de performanța. Te obișnuiești cu asta si îți intri in ritm, asta devine parte din viața ta”, spune tânăra.

Nu are o dietă anume, dar are grijă la kilograme, să fie în optimul impus.

„Ne satisfacem și plăcerile ca orice om dar nu repetat, mai ales înainte de concursuri nu consumam prăjeli, băuturi carbogazoase. Pentru ca toate astea îți îngreunează munca pe care o depui. Ador pizza, pastele, îmi place Fast-food-ul dar in limita bunului simț, îmi fac poftele dar am grija sa nu se întâmple des”, a mai spus Geanina.

Pe viitor, Geanina își dorește să ajungă la Jocurile Olimpice și să câștige o medalie.

Cred ca ar fi încununarea muncii de atâția ani și pentru mine o mulțumire imensa pentru că știu că mama, de acolo de Sus, ar sări în sus de fericire să mă vadă pe podiumul olimpic”, ne-a mărturisit tânăra.

Autor: Mihaela Macovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *