Zeci de școli din județul Botoșani cu probleme la început de an școlar

curatenie scoliZeci de unități de învățământ din județul Botoșani, atât din mediul rural cât și urban, au probleme la început de an școlar. Deficiențele au fost constatate în urma controlului dispus prin ordin al prefectului.

Astfel, Serviciul Inspecție Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a verificat 75 de unități de învățământ cu personalitate juridică, iar la 28 dintre acestea s-au identificat probleme la iluminatul de securitate pentru evacuarea din clădire: fie nu este asigurat, fie corpurile de iluminat nu funcționează. De asemenea, s-a constatat lipsa stingătoarelor de incendii în unele școli ori instalații de detecție și semnalizare neverificate de persoane autorizate. În școlile cu sobe, s-au depistat coșuri de fum necurățate orin instalații electrice și prize neverificate.

La unele unități de învățământ s-au constatat improvizații și defecțiuni în exploatarea instalațiilor electrice interioare, însă și la această dată sunt școli atât în municipiul Botoșani, cât și în județ care fucționează fără autorizație de securitate la incendiu. Sunt 11 școli care funcționează fără autorizație dar au aviz de securitate la incendiu, patru fucționează fără autorizație și fără aviz la incendiu, iar altele nu au scări de evacuare închise.

În municipiul Botoșani, toate școlile dețin autorizații de funcționare, însă s-au constatat alte deficiențe. De exemplu, la Liceul Dimitrie Negreanu la corpul de ateliere există infiltrații în mai multe spații din cauza acoperișului deteriorat, la Liceul Tehnologic ”Petru Rareș” s-a găsit mobilier uzat la internat și la blocul alimentar. La Colegiul ”A.T.Laurian” la ultimul nivel al corpului vechi există infiltrații din cauza acoperișului deteriorat.

În mediul rural, sunt școli cu autorizații sanitare, dar și școli fără autorizații sanitare de funcționare, școli fără apă potabilă și cu toalete exterioare sau grupuri sanitare improprii.

Cele mai multe neconformități s-au înregistrat, potrivit documentului prezentat în Colegiul Prefectural, în comuna Ungureni, unde la Școala Plopenii Mici s-a găsit grup sanitar confecționat din lemn, lipsă sursă apă curentă, iar la Școala Vicoleni, tavan cu diferite grade de curbură, cu structură de susținere foarte veche, în timp ce la Grădinița Sapoveni , planșeul din scândură putred, la exterior closet cu o singură cabină, care stă să cadă oricând peste copii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *