Au crescut infracțiunile în școlile din Botoșani: 30 de fapte de lovire sau alte violențe; patru fapte de agresiune sexuală

Cazurile de infracțiune au crescut în școlile din județul Botoșani, în perioada februarie-iunie 2022, potrivit unei informări a Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Potrivit sursei citate, în perioada analizată au fost sesizate 58 de infracțiuni comise în incinta sau în zona adiacentă unităților de învățământ din județ.

În comparație cu semestrul II al anului școlar 2020-2021, când au fost înregistrate 15 fapte de natură penală, se înregistrează o creștere a indicatorului analizat cu 43 de fapte.

Interpretarea indicatorilor menționați trebuie făcută contextualizat condițiilor pandemice care au influențat desfășurarea în format fizic a cursurilor școlare (prezența fizică a elevilor la orele de curs în perioada analizată fiind mai ridicată în comparație cu perioada semestrului II al anului școlar anterior). De asemenea, analizele de caz întocmite pentru infracțiunile sesizate, nu relevă premise care să conducă la concluzia confruntării cu un fenomen infracțional în ceea ce privește siguranța școlară”, precizează IPJ Botoșani.

În funcție de zona de comitere a faptelor penale se constată că în semestrul II al anului școlar 2021-2022, cele mai multe fapte sesizate, în număr de 52 au fost comise în incintă (88,47% din total fapte), iar 6 în zona adiacentă.

Prin comparație, în semestrul II al anului școlar 2020-2021, 13 fapte au fost comise în incinta unităților de învățământ (84,62%) iar 2 în zona adiacentă acestora. Din punct de vedere al mediului de comitere, 32 de infracțiuni au fost comise în mediul urban și 26 în mediul rural (prin comparație, în semestrul II al anului școlar 2020-2021, din totalul de 15 infracțiuni sesizate, 10 au fost comise în mediul urban și 5 în mediul rural). În funcție de tipul faptei de natură penală, în continuare se identifică o pondere ridicată a infracțiunilor contra integrității corporale sau a sănătății.

Astfel, au fost înregistrate: 30 fapte de ”lovirea sau alte violențe”, 7 fapte de ”purtare abuzivă”,  5 fapte de ”furt”, 4 fapte de ”agresiune sexuală”, 3 fapte de ”distrugere”,  2 fapte de ”șantaj”,  1 faptă de ”amenințare”, 1 faptă de ”tentativă de omor”, 1 faptă de ”act sexual cu un minor”, 1 faptă de ”fals intelectual”, 1 faptă de ”neglijență în serviciu”, 1 faptă de ”ultraj contra bunelor moravuri”, 1 faptă de ”abuz în serviciu” în comparație cu semestrul II al anului școlar 2020-2021, când au fost sesizate 7 fapte de ”lovirea sau alte violențe”, 4 fapte de ”furt”, 1 faptă de ”amenințare”, 1 faptă de ”purtare abuzivă”, 1 faptă de ”agresiune sexuală”, 1 faptă de ”tâlhărie”.

Din perspectiva categoriilor de victime ale infracțiunilor sesizate, se poate identifica o pondere ridicată a victimelor din rândul elevilor, respectiv:
34 de victime-elevi raportat la un număr de 58 de infracțiuni comise în semestrul II al anului școlar 2021-2022, 13 victime-elevi raportat la 15 de infracțiuni în semestrul II al anului școlar 2020-2021); de asemenea, în perioada analizată au existat 2 victime cadre didactice, 1 victimă aparținător și
6 victime aparținând altor categorii.
În ceea ce privește autorii infracțiunilor, în perioada analizată au fost identificați: 29 de autori elevi (spre deosebire de semestrul II al anului școlar 2020-2021 când au fost identificați 8 autori elevi, raportat la 15 infracțiuni), 8 autori cadre didactice și  7 autori aparținând altor categorii, mai arată informarea IPJ Botoșani.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com