FOTO Povestea lui Nicușor, tânărul din Botoșani care a obținut premiul I la Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” deși a fost la un pas să rămână corigent

Un tânăr din comuna Tudora, județul Botoșani a obținut premiul I la Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”, ediția a XXV-a. Nicușor Șerpe are 18 ani și este elev al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”. Deși studiază la profilul matematică, tânărul și-a descoperit pasiunea pentru pictură. Și-a valorificat acest talent și a ajuns să câștige nenumărate concursuri, a colaborat cu mai mulți artiști și asociații.

În perioada 20-25 iulie, la Sibiu, a luat locul I la Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”, faza națională. Evenimentul a reunit 200 de participanți – 126 elevi în concurs, doi elevi participanți în afara concursului; 42 de profesori din țară, Republica Moldova și Republica Bulgaria; 6 reprezentanți ai Institutului Confucius Sibiu/ULBS Sibiu și 26 foști olimpici. Nu mai puțin de 26 de județe din țara noastră au fost reprezentate în cadrul acestui concurs. Botoșaniul a fost reprezentat de Nicușor Șerpe.

„Acest premiu este dovadă că toate nopțile nedormite s-au meritat și ceea ce fac este ok și merită să mai continuu. Acest premiu este dovada că nu îți trebuie studii în domeniu, ci doar o voință de fier și muncă, să pictezi în fiecare zi”, ne-a spus Nicușor.

Profesoara l-a avertizat că o să rămână corigent

Nicușor iubea să deseneze încă de când era copil. Făcea tot felul de desene cu pixul pe caiete, dar, spune el, „mereu am fost atras de ideea de a arăta lumii realitatea mea”.

„Anii au trecut și am ajuns în clasa a 7-a. Era ora de desen și eu de fel nu făceam nimic la ora respectivă deoarece nu preda/prezenta lucrurile așa cum voiam eu (zâmbește). La un moment dat, doamna profesoară se aproprie de banca mea, constată că nu am făcut nimic și mă avertizează că dacă nu desenez mă lasă corigent. Cu frica implatată deja, m-am apucat să desenez. La sfarșitul orei,  vine doamna profesoară și, mirată fiind de desenul meu, îmi pune 10 (nu exagerez deloc). Și de atunci am început să desenez în fiecare zi”, mărturisește tânărul.

Desena cu creioane de 50 de bani, iar părinții săi, văzând că este constant și îi place ceea ce face, au decis să îi cumpere primul set de creioane.

Anii treceau și pasiunea mea față de artă tot creștea. Ajuns deja la liceu, descurajat că intrasem la un profil tehnic, începeam să dau semne de abandon până într-o zi când tata m-a chemat la țară să ajut pe lângă casă. Am ajuns acasă, tata a plecat până la un vecin și eu am rămas singur acasă. Dau să scot telefonul din buzunar și observ că e descărcat, îl pun la încărcat și, neavând ce să fac, am început să mă plimb prin casă, am dat peste o pensulă mai veche și de un pic cu albastru. Instant mi-a trecut prin cap ,,-Cum ar fi dacă aș dilua pasta de la pixul ăsta și să pictez cu ea” și asa am și făcut. Am pictat doi ochi, între timp a ajuns și tata acasă și i-am arătat ce am făcut. A rămas plăcut surprins. Când m-am întors în Botoșani, unde stăteam în gazdă, mi-am cumparat un set de culori watercolor la 2 lei și niște foi mai groase la 4 lei și în vacantă m-am închis într-o bucătărie de vară, încuiam ușa după mine și rugam pe toți membrii familiei să nu intre, stătea, cu orele și ieșeam doar să mănânc și o dată pe zi cu câte un tablou. Nu ieșeam cu prietenii, nu știam altceva, pictam….pictam…și iar pictam”, povestește botoșăneanul.

A tras de materialele acelea ieftine până nu a mai ramas nimic din ele. Pe 30 mai 2020 a pus pe Instagram primul tablou pictat vreodată. Era o casă de lemn într-o padure.

„În momentul acela mi-am dat seama că asta o să fac toată viața”, ne-a mărturisit tânărul.

Botoșăneanul este premiant al Academiei internaționale „Mihai Eminescu” Chișinău. Creațiile lui Nicușor pot fi văzute aici!

Autor: Mihaela Macovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *