Taxe și impozite mai mari pentru români începând de astăzi! Modificările care intră în vigoare de la 1 august

Luna august începe cu noi scumpiri. Începând de astăzi românii vor plăti mai mult pentru alcool și țigări, din cauza majorării accizelor. De asemenea, cresc impozitele pentru anumite categorii profesionale. Guvernul speră să mai compenseze astfel din cheltuielile uriașe făcute pe pachetele sociale pentru categoriile vulnerabile.

Începând de astăzi, vor avea loc mai multe modificări ale Codului Fiscal. Astfel, vor crește accizele, impozitele pentru veniturile obținute din jocuri de noroc și se vor modifica taxele pentru contractele part-time. În plus, va scădea plafonul pentru acordarea facilităților fiscale pentru sectorul alimentar, construcții, dar și pentru agricultură, scrie antena3.ro, care citează mediafax.

Strâns cu ușa de cheltuieli crescute de majorarea prețurilor energiei și inflație în general, dar și de promisiunea că deficitul bugetar va coborî la sub 3% în 2024, Guvernul caută să își crească veniturile și prin modificarea taxării.

În 2022, prin noile modificări, statul ar urma să încaseze circa 1 miliard de lei în plus la bugetul de stat şi 11 mld. de lei în 2023. Este destul pentru a scădea deficitul bugetar astfel încât în 2024 să ajungă la 3% din PIB? Da, crede guvernul, dacă și creșterile de încasări la buget prin digitalizarea ANAF merg în grafic.

În 2022, cea mai mare parte din creșterea încasărilor prin modificarea taxării ar veni din impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim şi din accize. Practic, suprataxarea contractelor part-time se va aplica veniturilor încasate începând cu 1 august. Discuția este mai veche, pentru că a mai fost o încercare de a suprataxa contractele part-time și în 2017.

Guvernul speră că prin această măsură se va scoate la lumină munca la gri. Pe de altă parte, consultanții fiscali sunt de părere că măsura de impozitare a contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie se va întoarce împotriva guvernului, pentru că mulți angajați care până acum era plătiți „la gri” vor fi plătiți la negru. Dacă un angajat avea un contract de muncă de 4 ore, spre exemplu, iar munca prestată era de 8 ore pe zi, el primea în acte salariul de 4 ore şi restul banilor „în plic”. Acum, cred consultanții, cele mai mari șanse sunt ca angajatul să treacă la munca la negru, adică să rezilieze contractul de muncă de 4 ore şi astfel statul să nu mai primească nici taxele pentru contractul de 4 ore.

De asemenea, au intrat în vigoare mai multe modificări pentru acordarea facilitaților fiscale din construcții şi din agricultură, printre care reducerea plafonului pentru care se acordă facilități fiscale angajaților din acest sector.

Până la publicarea modificărilor fiscale în Monitorul Oficial, angajații din construcții şi agricultură cu salariul de sub 30.000 de lei beneficiau de aceste facilități. Începând cu salariile din 1 august, plafonul se reduce şi doar angajații care câștigă sub 10.000 de lei mai beneficiază de facilitățile fiscale, scrie Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *