Școală din Botoșani obligată să-i plătească daune de zeci de mii de lei unui elev

O școală din județul Botoșani trebuie să plătească daune de 45.000 de lei unui elev, care a fost rănit în curtea unităţii de învățământ. Poarta metalică de la intrarea în şcoală a căzut peste el, în urmă cu 6 ani.Incidentul s-a petrecut în anul 2016. Elevul, care avea atunci 7 ani, se juca împreună cu un coleg de clasă în curtea școlii, moment în care cadrul din fier s-a prăbușit și l-a prins pe băiat ca într-o capcană. Speriate, cadrele didactice au cerut imediat ajutorul medicilor.

„Unul a trecut în partea cealaltă de poartă şi unul în cealalata parte. Unul a închis poarta, iar celălalt a vrut să o tragă. În momentul acela, poarta a sărit dintr-un opritor şi a căzut peste el.  Am chemat ambulanţa.”, a spus Cornelia Vătavu, fostul director al unităţii de învățământ, noiembrie 2016.

„M-a sunat învățătoarea copilului .. mi-a zis că s-a lovit. Eu m-am dus direct la dispensar, crezând că e o mică lovitură, și am ajuns la Iași.”, a spus Dorina Rădeanu, mama elevului.

Pentru că era grav rănit, copilul a fost transferat de la Spitalul de Pediatrie din Botoșani, – la Iași. Pentru că se afla în stare gravă și avea multiple traumatisme, copilul a fost transferat de la Spitalul de Pediatrie din Botoșani, la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iași.

Mai târziu, în urma unei anchete, Inspectoratul școlar a decis că a fost un accident și că personalul școlii nu este vinovat pentru cele întâmplate. Pe lângă cele zece zile de spitalizare, copilul a avut nevoie de 85 de zile de îngrijiri medicale și alte 10 zile de fizioterapie,  pentru a fi pus înapoi pe picioare.

„Credeți că durerea copilului meu o lua cineva? Nu o mai lua nimeni. Vreo 10 zile am stat internați, după care, perioada de recuperare a fost de prin noiembrie până prin martie, s spus Dorina Rădeanu, mama elevului.

În urma unei anchete, Inspectoratul Școlar de la acea vreme a decis că personalul școlii nu este vinovat pentru cele întâmplate. În aceste condiții, părinții copilului au dat în judecată școala.Școala va plăti din bugetul Primăriei

Acum școala trebuie să plătească, din bugetul local al primăriei, daune morale și materiale de 45.000 de lei familiei elevului.

„Regretăm incidentul petrecut în 2016 și suferința provocată copilului și implicit familiei. Și mai ales faptul că prin comportamentul administrativ din acea perioadă nu s-a sesizat riscul, înainte de a se produce incidentul.”, a spus Aghiorghesei Gabriela, actualul director al școlii.

În aceste condiții, părinții copilului au dat școala în judecată, cerând despăgubiri. În cele din urmă, expertizele făcute au arătat că lucrările făcute pentru montarea porții și realizate cu o firmă privată ar fi fost neconforme. Judecătorii au stabilit daune morale și materiale de 45.000 de lei, pe care școala trebuie să le plătească familiei elevului.  Decizia nu este, totuşi, definitivă și poate fi atacată cu apel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *