Cum poți să-ți prelungești valabilitatea certificatului COVID. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Un mesaj fără expeditor, care susținea că oamenii își pot prelungi până la sfârșitul anului certificatul Covid expirat, i-a alarmat pe zeci de mii de români, care au accesat imediat platforma națională.

Autoritățile îi liniștesc și spun că este o alarmă falsă, pentru că certificatele de vaccinare sunt valabile, dar cei care călătoresc trebuie să aibă grijă, pentru că fiecare țară are reguli diferite. În unele situații, documentul trebuie actualizat în funcție de câte luni au trecut de la ultima doză sau ultima îmbolnăvire.

Astăzi, până în ora 00:00, cine are două doze sau chiar trei și are certificatul COVID expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022. Pe site certificat-covid.gov.ro prin generare certificat nou!

Astfel de mesaje au făcut ca, în ultimele zile, numărul persoanelor care și-au generat un certificat nou de vaccinare să crească foarte mult. Peste 130.000 de documente au fost solicitate pe platforma certficat-covid.gov.ro în ultimele 24 de ore.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Certficatul de vaccinare este valabil. Și noi primim mesaje că se închide contul de Yahoo sau că se închide contul bancar. Important este să nu deschideți eventual atașament sau link”.

Inclusiv secretarul de stat din ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a scris pe Facebook că mesajul este un Fake News și atrage atenția asupra faptului că certificatul ar putea să nu fie valabil în străinătate.

De fapt, nu există o dată anume sau o oră până la care poate fi generat un certificat de vaccinare. În plus, această prelungire până la sfârșitul anului nu folosește la nimic.

Regulile de călătorie pentru fiecare țară pot fi verificate pe site-ul MAE

Inițial, Parlamentul European a stabilit, în iunie 2021, ca termenul de valabilitate al certificatelor să fie 30 iunie 2022. Apoi, la începutul acestui an, printr-o Ordonanță de Urgență, valablitatea certificatului a fost prelungită, pe plan intern, adică în România, până la finalul lui 2022. Dacă documentul este valabil în România, nu înseamnă neapărat că este acceptat și în alte state atunci când mergeți în călătorie. Este important să verificați pe site-ul MAE regulile de călătorie din țara în care urmează să vă deplasați și, acolo unde este cazul, să vă regenerați un certificat verde.

De pildă, dacă aveți peste 18 ani și vreți să mergeți în Franța, schema completă de vaccinare înseamnă inclusiv doza booster, dacă au trecut nouă luni de la ultima doză administrată. În caz contrar, trebuie să prezentat un test PCR, efectuat cu cel mult 72 ore înainte, sau un test antigen, efectuat cu 48 ore înainte de intrarea în Franța. De asemenea, este acceptat și un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infectare cu cel mult șase luni înainte.

Unde puteți să vă administrați a patra doză de vaccin

Data la care a fost administrat ultimul vaccin se verifică prin scanarea codului QR. În același timp, în țări din afara Uniunii Europene, condițiile diferă. Pentru a intra în Statele Unite sau în Canada, de pildă, trebuie să dovediți că aveți schema completă de vaccinare.

În acest moment, în România, doza patru de vaccin anti-COVID-19 se poate administra doar la medicii de familie. Abia din septembrie, Ministerul Sănătății spune că va deschide centre de vaccinare în cadrul spitalelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *