Un copil de nouă ani s-a ales cu o boală cumplită din cauza unui medicament

Un caz foarte rar, comparabil cu un „mare ars”, a fost tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi. Un băiat în vârstă de 9 ani a fost diagnosticat cu o afecţiune foarte rară, sindromul Stevens-Johnson, care poate pune în pericol viaţa şi care afectează tegumentele împreună cu mucoasele, scrie Ziarul de Iasi.

Copilul a avut nevoie de tratament şi de internare aproape trei săptămâni în Terapie Intensivă. Medicii au explicat că băiatul avea o suprafaţă de 70% din corp acoperită cu leziuni grave, inclusiv la nivelul globilor oculari, pe cornee şi pleoape, în cavitatea bucală, având inclusiv dificultăţi de mestecare şi înghiţire a alimentelor.

„Gravitatea leziunilor şi pericolul mare de infectare îl comparau cu un mare ars, astfel că pacientul a fost admis în Terapie Intensivă. Personalul Compartimentului de Terapie Intensivă a asigurat un mediu cât mai steril posibil pentru a evita orice risc de infectare, risc ce i-ar fi putut fi fatal atât din cauza simptomatologiei prezentate cât şi din cauza comorbidităţilor care au determinat o scădere importantă a răspunsului imun”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Specialiştii au explicat că, de cele mai multe ori, acest sindrom este provocat de administrarea unui medicament la care organismul pacientului are o reacţie alergică.

Boala a fost declanşată de un medicament antiepileptic

Copilul a ajuns la spital pe 22 iunie, cu sindrom inflamator accentuat de cauză necunoscută, precum şi cu pneumonie depistată în urma investigaţiei radiologice.

„A doua zi a prezentat o erupţie cutanată generalizată, papule (n.red. leziuni ale pielii) care se unesc şi care s-au transformat în câteva zile în zone de tegument cu aspect de arsură. În cazul pacientului nostru boala s-a declanşat în urma administrării de carbazepină, antiepileptic cu proprietăţi anticonvulsivante, sedative si tranchilizante, medicaţie prescrisă de medicul specialist neurolog şi pe care o începuse cu 2 zile înainte de apariţia semnelor şi simptomelor”, a completat medicul ieşean.

Copilul a avut nevoie în primele zile de spitalizare de oxigenoterapie pe canulă nazală ca urmare a insuficienţei respiratorii cauzată de pneumonia cu care a fost diagnosticat la internare, în Terapie Intensivă.

Trei săptămâni la Terapie Intensivă

Totodată, tratamentul administrat a inclus o terapie antiinflamatorie sistemică, tratament cutanat, analgezie multimodală, pentru calmarea durerilor, şi antibioterapie profilactică pentru a preveni eventuala infectare a leziunilor.

Medicii spun că evoluţia a fost una lentă, dar favorabilă.

„După aproape 3 săptămâni de terapie intensivă, pentru un diagnostic deosebit de grav, cu evoluţie imprevizibilă, un băieţel de 9 ani primeşte foaia de externare şi se întoarce lângă cei dragi. Faptul că îl redăm familiei este o împlinire pentru noi şi cea mai mare mulţumire”, au mai transmis reprezentanţii spitalului. Cazul acestui băiat este unul foarte rar, au mai fost înregistrate la spitalul ieşean două cazuri de sindrom Stevens-Johnson anul trecut, dar la persoane adulte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *