Topul orașelor inteligente din România. Botoșaniul, pe același loc cu Brașovul

Integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting publică cea de-a șasea ediție a Radiografiei proiectelor Smart City din România, iar raportul lunii iunie 2022 aduce pe listă 1001 de iniţiative aflate în stadiul de proiect, în curs de implementare sau deja finalizate, în 144 de orașe mari, medii și mici din țară, comparativ cu 860 de proiecte din 124 de oraşe, la nivelul lunii iunie 2021. În fapt, Radiografia prezintă, concret, un număr de 470 de proiecte Smart City finalizate în România, până în prezent.

Cumulat, primăriile de sector și primăria generală a Capitalei ocupă detașat primul loc la nivel național, cu 115 proiecte. Tratând defalcat primăriile Capitalei, Cluj-Napoca devine orașul din România cu cel mai mare număr de proiecte – 63 și urcă pe prima poziție în top 10 Smart City, urmat de Iași cu 56 de proiecte, București (la nivel de primărie generală) cu 54 de proiecte.

Alba Iulia, care în ultimii ani a dominat primele poziții, coboară anul acesta pe locul 4, cu 49 de proiecte. Urmează apoi în clasament Sibiu și Sectorul 4 din București, cu câte 35 de proiecte fiecare. Oradea și Timișoara împart locul șase, fiecare cu câte 26 de proiecte, urmate de Arad și Slănic Moldova, cu câte 25.

Urmează Bistrița (20), Hârșova (19), iar locul 10 este ocupat de Brașov (18), la egalitate cu Botoșani (18).

“În raportul din 2022, observăm că stadiul actual al conceptului Smart City în România a depășit faza proiectelor pilot, merge înainte și înapoi în același timp, fără a avansa la proiecte consistente Smart City din cauza, în primul rând, a lipsei de personal cu competențe în administrația publică locală și centrală. Fără oameni în primării, delegați special pentru proiecte Smart City și cu City Manageri sufocați de treburi administrative, degeaba avem tot felul de fonduri disponibile. De aceea subliniem, încă o dată, nevoia alocării de resurse pentru gestionarea de proiecte (Project Management) si pentru zona de IT&C (IT și conectivitate)”, precizează Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.

La nivelul orașelor medii, clasamentul este condus de Alba Iulia (49), Sibiu (35) și Oradea (26), în timp ce podiumul orașelor mici este ocupat detașat de Hârșova (19), Avrig (14) și Aleșd (10).

“Proiectele de Smart City identificate în ultimii ani în România sunt încercări și tatonări în demersul spre înțelegerea conceptului și fenomenului Smart City. Imagine a eforturilor la nivel internațional, legate de tehnologizarea și modernizarea orașelor, observăm că cele 6 verticale definite ca piloni Smart City sunt provocate cu alte proiecte care să deseneze „spații” în orașele noastre, în funcție de oameni, de profesiile și pasiunile lor.  Se simte nevoia de noi spații în comunitățile noastre: spații pentru dialog, spații pentru date (data spaces), spații pentru inițiative civice, pentru artă, pentru spiritualitate, pentru sporturi diverse și recreere etc. Concepte ca Art City sau Spiritual City își fac simțită prezența alături de Mega Cities, iar în acest raport evidențiem progresul sau regresul din drumul digitalizarii orașelor noastre”, adaugă Bărbuț.

Proiectele Smart City identificate își păstrează clasificarea, în aceleași șase Verticale Smart City – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance, verticale care sunt în concordanță cu raportările Uniunii Europene.

Primarul Cosmin Andrei: Îmi doresc ca Botoșaniul, asemenea marilor orașe, să înceapă să capete imaginea unui smart city

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *