Condamnat în locul unui hoţ

Patronul societatii AM Cos Company, dorohoianul Mihai Anitulesei, a dat statul roman in judecata si cere daune morale de 400.000 de lei, dupa ce a fost victima unei erori judiciare care i-a adus grave prejudicii. Pentru a repara gafa autoritatilor, omul de afaceri a trebuit sa piarda doi ani prin instante.

Totul s-a intamplat in 1994, cand un fost vecin din copilarie, Alexandru Dumitras, a fost prins la furat in Timisoara. „Copilarisem in Dersca. Fiind mai mare decat mine cu doi ani si nascuti amandoi in noiembrie, am petrecut de multe ori ziua de nastere impreuna. Stia cum ii cheama si pe parinti, iar cand a fost prins a dat datele mele„, povesteste Mihai Anitulesei. Fara sa mai verifice daca hotul a spus adevarul, politistii timisoreni s-au interesat daca exista o persoana cu datele respective si i-au facut lui Dumitras buletin provizoriu cu datele lui Anitulesei. Trimis in judecata, hotul a fost condamnat la un an si o luna de inchisoare si bagat in penitenciar sub identitate falsa.

Gafa autoritatilor a iesit la iveala abia in septembrie 2006, cand Mihai Anitulesei a cerut cazierul judiciar pentru a se inscrie la o licitatie. „Cand am vazut condamnarea, am cerut explicatii de la politie dupa care am rugat un avocat din Timisoara sa se intereseze de condamnare. Asa am aflat de substituirea de persoana„, a adaugat Anitulesei. Pentru a scapa de condamnare, omul de afaceri a facut o sumedenie de drumuri la Timisoara si a trebuit sa deschida o actiune de revizuire a sentintei. „In instanta s-a cerut dosarul de la penitenciar si s-a vazut ca cel inchis nu sunt eu si ca amprentele sunt ale lui Dumitras. Am fost purtat pe drumuri doi ani. Abia in 2008 am obtinut sentinta care dovedea ca nu eu am comis furtul„, a adaugat omul de afaceri.

Ca sa aiba cazierul curat, a trebuit sa deschida o noua actiune in instanta. In tot acest timp, Mihai Anitulesei a avut numai de suferit. Implicat in viata politica, sef al unei organizatii de partid, el nu a putut sa-si depuna candidatura pentru o functie in administratia publica locala din cauza condamnarii. In plus, la una dintre licitatii a fost respins din cauza cazierului.

Proces ajuns la Inalta Curte

Anul trecut, omul de afaceri a dat in judecata statul roman si a cerut daune morale. Initial, Tribunalul Botosani a respins actiunea insa anul acesta, pe 22 martie, Curtea de Apel Suceava i-a dat castig de cauza stabilind valoarea daunelor la 50.000 de lei. Nemultumit, Mihai Anitulesei a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Condamnat pentru fals privind identitatea, Alexandru Dumitras a iesit intre timp de dupa gratii si a plecat in Italia. „A fost luat de fratele sau care este un electrician deosebit. Il tin minte de mic cand venea la matusa sa, tuns zero si se auzea pe ulita ca a iesit iar Sandica din inchisoare. Nu este casatorit si nici nu are copii”, a spus Viorel Ursulica, referentul agricol in comuna Dersca.

Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *