Biserica Militară din Botoșani își sărbătorește hramul pe 2 iulie

Biserica Militară din Botoșani își sărbătorește hramul, pe 2 iulie, când creștinii ortodocși îl cinstesc pe Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Potrivit anunțului făcut de preotul militar Teodor Cenușă, programul liturgic va debuta vineri 1 iulie, la ora 18:00, cu Slujba Vecerniei și a Litiei. Apoi, pe 2 iulie, de la ora 8:00 va fi oficiată slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii.

Biserica militară din Botoşani a fost construită în perioada 2003-2008, în incinta Cercului Militar, prin contribuţia militarilor Ministerului Apărării Naţionale, precum şi a militarilor altor structuri din garnizoana Botoşani.

Biserica este construită în stil ştefanian, din zid de cărămidă, piatra de temelie fiindu-i pusă la 31 martie 2003 de către generalul Theodor Frunzeti. Acesta a încredinţat ducerea lucrărilor la bun sfârşit colonelului Nistor Găitan şi preotului militar Ştefan Grădinaru. Lucrările au fost încheiate într-un timp relativ scurt, biserica fiind finisată la exterior în praf de marmură, tencuită şi pictată în interior în tehnica frescă, pictura fiind executată de Vlad Anuţa şi Dumitru Aniculăiesei din Botoşani.

Tencuirea bisericii, mobilierul (catapeteasma şi stranele) a fost lucrat în lemn de stejar de o echipă de sculptori din Lunca – Neamţ. Încununarea acestui efort a fost târnosirea jertfelnicului bisericii la 2 noiembrie 2008 de către Înalpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, acordând distincţii ostenitorilor acestui sfânt edificiu.

Momentul 2 noiembrie 2008 a însemnat împlinirea unui vis. Dorinţa şi visul oricărui preot de a zidi jertfelnic lui Hristos, precum şi visul militarilor botoşăneni de a ctitori acest edificiu, de a spune şi prin aceasta că au fost, sunt şi vor fi aici militari ce-L iubesc pe Hristos.

FOTO Noul preot militar al Garnizoanei Botoșani, Teodor Cenușă, instalat oficial, astăzi, în funcție în prezența mai multor preoți și a protopopului de Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *