Cât câștigă un croitor din Botoșani în comparație cu unul din Italia

fabrica confectii, stiri, botosaniUn croitor din orasul Bologna din Italia castiga 1.500-2.500 de euro net pe luna, conform unui anunt de angajare de pe platforma Jooble. Este vorba de un post in cadrul unui atelier cu aproape 30 de ani de experienta, unde exista contract de munca pe perioada nelimitata. Limba italiana nu este obligatorie, dar se cer minimum 10 ani de experienta, fiind necesara capacitatea de a face modificari de croitorie, reparatii de piese vestimentare si realizarea hainelor la comanda. Programul mentionat este de opt ore pe zi, de luni pana vineri, plus alte patru ore sambata.

Pe aceeasi platforma Jooble, apare, de asemenea, o serie mai larga de anunturi de angajare la fabrici de textile din Germania. E vorba fie de muncitori necalificati pentru procesele de ambalare, fie de operatori banda. Salariul net variaza de la 1.600 la 1.800 de euro pe luna, in functie de orele lucrate. Poate fi program de 8 sau 10 ore pe zi, timp de cinci zile pe saptamana.

Pentru o comparatie, ZF a cautat si fabrici locale de textile prezente pe site-ul Jooble, unde sunt publicate oferte de munca pentru varii domenii. Au fost identificate mai multe astfel de firme, insa doar o parte dintre ele fac public pachetul salarial. Cele care o fac nu precizeaza de cele mai multe ori daca e vorba de castig brut sau net. Exista insa o fabrica din Bucuresti, Arinii Conf SRL, care cauta confectioner care sa lucreze in productia de imbracaminte – marca proprie, nu lohn. Salariul net lunar variaza intre 2.200 si 2.600 de lei (450-500 de euro) in functie de experienta. In cazul celorlalte anunturi, companii din Sfantu Gheorghe (Moveos), din Botosani (Big Conf Production), Ialomita (Laris 2003) ori Brasov, acolo unde apar date despre castig, exista de regula sintagme precum venit minim de 2.800 – 3.000 de lei – salariu plus tichete de masa sau venituri lunare de 2.800-3.300 de lei (compuse din salariu fix si bonusuri). Reprezentantii acestor companii nu au raspuns apelurilor ZF pentru a vedea daca e vorba de un castig net sau brut.

Un salariul lunar brut de 3.000 de lei, inseamna 1.774 de lei net.

Chiar si daca e vorba de un castig net de 3.000 de lei (600 de euro), el este de 3-4 ori mai mic decat cel vehiculat de angajatorii din Germania sau Italia. Chiar daca si costul vietii e mai mare in aceste tari, un salariu la acest nivel poate reprezenta un factor major de atractie pentru unii oameni, mai ales pentru cei care lucreaza in acelasi domeniu in Romania.

Industria textila, de imbracaminte si incaltaminte a fost multi ani un pilon de baza al exporturilor romanesti, precum si un angajator important. Treptat insa, odata ce salariul din domeniu a ramas printre cele mai mici din economie – nu de putine ori apropiat de minim -, oamenii au migrat. Unii au ales alte sectoare de activitate, in timp ce altii au plecat peste hotare. La final de 2020, ultimul an pentru care exista date publice relevante la nivel de industrie, in sectorul productiei de imbracaminte, incaltaminte si textile din Romania lucrau 143.000 de oameni. Numarul lor era cu 170.000 mai mic decat in 2008. An de an, se poate observa o scadere a numarului de oameni care lucreaza in domeniu, proprietarii de fabrici afirmand in cor ca nu gasesc salariati. Principalul motiv pentru care oamenii pleaca din industrie sau nu vor sa se angajeze in aceste fabrici il reprezinta salariul.

La final de 2021, o croitoreasa (CAEN – fabricarea articolelor de imbracaminte) castiga in medie 2.138 de lei net pe luna, fata de 795 lei la final de 2008. Salariile pe celelalte doua CAEN-uri asociate industriei – 13 Fabricarea produselor textile si 15 Tabacirea pieilor si (…) fabricarea incaltamintei – sunt putin mai mari – 2.500 si 2.750 de lei, dar departe de media nationala, de circa 3.900 de lei.

Astfel, desi o croitoreasa castiga in continuare aproape jumatate din salariul mediu national, Romania e deja considerata o piata prea scumpa in special de retailerii mass-market ce produc volume mari la preturi mici pentru a sustine comportamentul consumerist al zilelor noastre. In acest context, disparitia unor joburi in industrie poate fi pusa si pe seama acestui fapt, nu doar pe seama plecarii angajatilor in alte industrii sau peste hotare. De multe ori fabricile de textile sunt amplasate in judete sarace, unde optiunile de angajare sunt reduse.

Sursa: Orange.info/mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *