Arafat: Centura de siguranță este obligatorie. Nu înțeleg de ce scutim gravidele

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că nu înțelege de femeile gravide sunt scutite de obligativitatea de a purta centura de siguranță. Centura de siguranţă este obligatorie pentru că salvează vieţi, spune Raed Arafat. Secretarul de stat din MAI a subliniat că activitatea DSU se axează foarte mult pe prevenţie.

„Cel mai bine e să prevenim accidentul. (…) DSU, de când s-a înfiinţat, a avut un rol major în integrarea serviciilor de intervenţie. Participăm în diferite acţiuni comune cu colegii de la poliţie, dar vreau să înţelegeţi că, atunci când am zis de două niveluri de prevenire, mai este un nivel – prevenirea decesului şi impactului şi invalidităţii la care se accidentează prin a avea un sistem de intervenţie de urgenţă adecvat. (…) Vedem în toată societatea respingerea unor reguli şi bravură. De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? (…) De ce scutim gravidele să poarte centură? (…) O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. (…) Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul”, a afirmat şeful DSU, conform Agepres.

Arafat a menţionat că numărul de accidente a crescut în ultimii ani. Dacă intervenţiile în accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, erau în 2018 de 17.837, în 2021 acestea s-au cifrat la 23.191, majoritatea intervenţiilor fiind comune cu echipajele de ambulanţă.

Arafat a vorbit și despre un program european aplicat prin IGSU prin care 700 de conducători auto din serviciile de ambulanţă şi 2.400 de pompieri vor primi instruire pe conducere preventivă.

Acesta este un prim proiect – să prevenim mai bine. În final, prevenirea rămâne mai ieftină, suntem obligaţi să ne pregătim şi pe intervenţie, dar preferabil e să nu ne folosim toate resursele. Pentru o victimă uneori noi deplasăm şi 30 de persoane. (…) Accidentul, în final, dacă e prevenit, e mult mai ieftin decât să intervenim la el”, a mai spus Raed Arafat.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *