O luăm de la capăt! Octavian Jurma anunţă o nouă variantă Omicron în România: „Este doar o chestiune de timp acum”

Foto: Hotnews

Cercetătorul Octavian Jurma susține că în România au fost confirmate primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron, despre care spune că este „o veste proastă pe care speram să nu o auzim până în toamnă”, scrie antena3.

„Avem confirmate în România primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron. Dobândirea dominanței față de BA2 este doar o chestiune de timp acum. Iată că deși noi am luat decizia politică să terminăm cu pandemia, pandemia nu a luat decizia de a termina cu omenirea în general și România în particular”, a scris, miercuri seara, pe Facebook cercetătorul Octavian Jurma.

Conform acestuia, din martie, OMS a introdus o nouă categorie VOC-LUM (ramuri VOC sub monitorizare). În doar câteva luni pandemia de COVID-19 a produs zeci de noi variante.

El spune că BA.5 este cea mai infecțioasă dintre cele 3 versiuni (BA4, BA5 și BA2.12.1) care concurează pentru supremație în valul 6.

„Este destul de probabil ca valul de toamnă să fie produs de una din aceste variante sau chiar de o combinație a lor cum a fost cazul valului 5 (în care am avut BA1 și BA2 în succesiune rapidă). Imunitatea față de BA4 și BA5 după infecția cu versiunile precedente este foarte scăzută. Chiar și evaziunea imună după vaccin este mult mai ridicată decât a BA1 și BA2. Aceasta înseamnă că populația nevaccinată va fi foarte vulnerabilă la infecție și totul va depinde în valul 6 de cât de severă va fi boala produsă”, a mai scris cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook.

El mai spune că BA5 și BA4 sunt suficient de infecțioase să producă un debut timpuriu al valului 6 în vară.

„Putem considera acum că schema completă de vaccinare este cea cu 3 doze (două doze + booster) deci e imperativ să vă faceți boosterul (a 3-a doza) dacă nu ați făcut deja asta. Doza 4 poate aștepta până în august tocmai datorită faptului că efectul său va fi de mai scurtă durată și în plus e posibil să avem un booster dedicat Omicron până atunci. Nu știm însă dacă îl va comanda și România care încearcă să scape în mod absurd de contractul de vaccin chiar dacă pandemia nu s-a terminat. Mențin aceeași recomandare ca anul trecut să nu călătoriți în afara țării dacă nu sunteți vaccinați, pentru că riscați să vă strice medicii de acolo vacanța. În România medicii sunt ignorați și e mult mai puțin probabil să vă deranjeze cineva cu măsuri de sănătate publică, deci România e cea mai prietenoasă destinație de vacanță din Europa pentru cei nevaccinați”, a adăugat cercetătotul Octavian Jurma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *