Omul de afaceri care a făcut primul miliard de lei cu un business de anvergură. Este acționar majoritar la o cunoscută companie din Botoșani

Marian Andreev (58 ani), un om de afaceri foarte discret din Galaţi, a ajuns la primul miliard de lei în 2021 cu businessul Prutul, după un avans de 60% faţă de anul precedent. După cifra de afaceri, Prutul este al treilea producător de ulei vegetal din România, iar înaintea sa se află americanii de la Bunge şi francezii de la Avril, care deţin Expur pe plan local.Antreprenorul mai este acţionar sau administrator direct în patru companii şi alte patru companii în care a avut aceste funcţii au fost radiate, arată datele platfor­mei Confidas.ro. Indirect însă, el poate controla mai multe businessuri. De departe, cel mai mare pariu al său este Prutul, care anul trecut a avut un profit de 63,7 milioane de lei, de trei ori mai mare decât în anul precedent, cu 415 angajaţi, adică cu 50% mai puţini decât în urmă cu şase ani, potrivit businessmagazin.ro.

Prutul este şi unul dintre cei mai mari acţionari ai Comcereal Botoşani (37,41%) alături de alţi acţionari persoane fizice şi juridice şi statul român. Comcereale este unul dintre cei mai importanţi jucători din agrobusiness, mai exact din piaţa cerealelor. Compania a avut o cifră de afaceri de 158 de milioane de lei anul trecut, în creştere cu 63% faţă de anul precedent, datorită faptului că 2021 a fost un an cu producţii şi preţuri istorice la cereale, conform Confidas.

Marian Andreev a preluat fabrica de ulei Prutul în 2002, după ce acesta a vândut un alt business în domeniul alimentar, deţinut alături de alţi antreprenori. E vorba de o afacere care a început cu distribuţia de alimente, iar apoi s-a extins cu producţia de dulciuri.

Fabrica din Galaţi a fost înfiinţată în anul 1893, sub numele Fleming Oil, fiind împărtită în două secţii: extracţia uleiului şi rafinarea acestuia. Încă de la inceput, activitatea de bază era cea de procesare a seminţelor de floarea soarelui, dar şi a celor de rapiţă. În prezent, Prutul face ulei vegetal sub brandurile: Prutul, Spornic, Surasul Soarelui, Bonatelo, Boniflor şi Picasol. De asemenea se produc şrot (folosit pentru furajarea animalelor), acizi graşi (utilizaţi pentru industria cosmetica şi a materialelor de construcţii) şi peleţi (utilizaţi ca biocombustibil).

Cei mai mari procesatori de seminţe oleaginoase din România sunt americanii de la Bunge, cu fabricile din Lehliu (jud. Călăraşi) şi Buzău, francezii de la Expur, cu fabrica din Slobozia, Prutul, cu fabrica din Galaţi, Ardealul, cu fabrica din Carei (jud. Satu Mare) şi Argus, cu fabrica din Constanţa. Expur are o capacitate de rafinare de 400 – 450 tone/zi, iar cea a Prutul ajunge la aproximativ 400 tone/zi, conform surselor ZF din piaţa uleiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *