Ablația prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni: tratament minim invaziv de radiologie intervențională

Dr. Mihai jr. Crețeanu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, Arcadia

Ablația prin radiofrecvență reprezintă o metodă de tratament minim invaziv a nodulilor tiroidieni, care este recomandată în situații specifice, având în vedere particularitățile fiecărui caz, și care prezintă avantaje importante pentru pacienți: de la păstrarea funcției tiroidei la recuperarea rapidă.

Ablația prin radiofrecvență este o procedură minim invazivă, care se realizează în echipă multidisciplinară endocrinolog-radiolog intervenționist, sub anestezie locală și control ecografic. Procedura presupune puncția directă a tiroidei, implicit a nodulilor tiroidieni benigni, și distrugerea,  prin căldura produsă de curentul de radiofrecvență, a unei porțiuni variabile de țesut nodular.

 

Cum se desfășoară ablația prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni?

Procedura de ablație prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni este o procedură efectuată în regim ambulatoriu, pacientul necesitând o monitorizare postoperatorie de doar 3 ore. În dimineața procedurii, pacientul nu va consuma lichide și nu va mânca. Alte pregătiri preoperatorii nu sunt necesare. Intervenția se realizează într-o sală special destinată procedurilor minim invazive, sub ghidaj ecografic.

Deoarece în timpul procedurii este necesar ca pacientul sa mențină o poziție relaxata și cu fața în sus, cu limitarea mișcărilor involuntare, se va aplica o sedare ușoară și anestezie locală. Medicul și pacientul vor comunica pe toată durata intervenției pentru a putea recunoaște și trata cât mai precoce eventualele efecte adverse.

După dezinfectarea locală a tegumentelor de la nivelul gâtului, medicul va efectua anestezia locală.  Procedura se realizează după ce acul este introdus în țesutul tiroidian afectat sub control ecografic. Intervenția permite distrugerea  prin căldura produsă de curentul de radiofrecvență a unei porțiuni variabile de țesut nodular. Proporțional cu volumul de țesut distrus se poate obține o reducere volumetrică a nodulului, cu reducerea consecutivă a simptomelor și a tumefacției locale. Rezultatul se obține în săptămâni și luni după procedură.

Pacientul va rămâne 3 ore sub monitorizare urmând sa se întoarcă la activitățile cotidiene din aceeași zi, fără restricții. Tratamentul poate fi repetat la nevoie. Această procedură nu exclude posibilitatea, dacă este necesar, ca în viitor sa se poată realiza tiroidectomia totală sau parțială.

Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență se realizează în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

www.arcadiamedical.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *