FOTO! Un tânăr medic de la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani trage un semnal de alarmă: Adresabilitatea este mare. Pacienții vin deja în stadiul complicațiilor cronice

Un medic nou  venit la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani trage un semnal de alarmă asupra creșterii cazurilor de diabet în rândul populației. Simona Sava, medic specialist în diabet zaharat nutriție și boli metabolice, a declarat că, deși Botoșaniul este un oraș mic, adresabilitatea este foarte mare și că mulți dintre pacienți vin în stare gravă, după ce pandemia i-a ținut departe de spital și de medici.

Potrivit medicului botoșănean, zilnic sunt diagnosticate în jur de patru cazuri de diabet.

Surprinzător, pentru mine, pentru că e un oraș mic oarecum, adresabilitatea este foarte mare și noi diagnosticăm cazuri noi de diabet zilnic, destul de multe. Este greu faptul că pacienții vin deja în stadiul complicațiilor cronice, pentru că această perioadă i-a ținut departe de noi, medicii, departe de spital, și ne aflăm în postura de a apela la  arsenalul nostru terapeutic, care e bogat, dar grija noastră față de ei este extrem de mare, pentru că ei vin deja în stadiul în care au nevoie de intervenții chirurgicale, pentru că la noi este această complicație, piciorul diabetic și ei vin deja în condițiile în care au nevoie de intervenții chirurgicale. Înaite de pandemie, pacienții cel puțin o dată pe an își făceau un control anual”, a precizat Simona Sava.

Medicul spune că alimentația proastă și nesănătoasă, sedentarismul, dar și stresul ar fi cauzele principale care generează diabetul.

Simona Sava este medic la Spitalul Județean ”Mavromati” din august 2021, rezidențiatul făcându-l la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.

”Am găsit aici un colectiv minunat care m-a ajutat și mi-a făcut adaparea și acomodarea mai ușoară”, a spus medicul botoșănean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *