Schimbări la Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu vrea examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre elevi, personalizat

examen, bacalaureat, stiri, botosaniMinistrul Educaţiei are în plan schimbarea examenului de Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu ar vrea un examen „complet diferit”, „bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia, personalizat”. Schimbarea ar urma să se aplice prima dată pentru elevii care vor termina liceului în 2027.

Schimbări la Bacalaureat. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vrea examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre elevi, personalizat. Măsura ar urma să se aplice elevilor care vor intra în clasa a IX-a în septembrie 2023. Aceştia ar urma să dea BAC-ul modificat în 2027.

„Schimbări la Bacalaureat sunt necesare. Însă schimbări la Bacalaureat vor fi după parcurgerea unui întreg ciclu. Cu alte cuvinte, cei care aveți bacalaureat anul acesta și anul viitor, schimbări esențiale n-o să fie, va fi organizat așa cum îl cunoașteți.

Dacă vorbim de un nou început în septembrie 2023, cu clasa a 9-a, înseamnă că în 2024 termin clasa a IX-a (…), în 2027 clasa a XII-a și poți în 2027 să dai un Bac complet diferit. Dacă mă întrebați pe mine, da, aș vrea un Bac complet diferit. Aș vrea un Bac în care probele de competență să fie reale, adevărate și să poată să demonstreze competența fiecăruia dintre voi.

Unii vă pricepeți la (…) comunicare în limba engleză, alții vă pricepeți la lege, competență juridică, de ce nu? Și, alături de matematică, de limba și literatura română (…), aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, voi să susțineți un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre voi, personalizat.

Iar acest examen să fie atât de credibil încât să vă poată, spre exemplu, asigura accesul la o facultate – dacă ai competențe de IT, Universitatea Politehnica din București poate să spună: cei care au o anumită notă la această evaluare a competențelor în IT intră fără examen la facultatea de automatică. Să fie recunoscute de universități și de angajatori.”, a spus Sorin Cîmpeanu, citat de edupedu.ro.

Sursa: RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *