Cum va fi vremea de Florii și de Paște. Directorul ANM a făcut anunțul

Elena Mateescu, directorul general al Administrației de Meteorologie, a vorbit, la Antena3, despre starea vremii în perioada următoare. Potrivit acesteia, masa de aer mai rece prezentă în vestul Europei a ajuns și în zona țării noastre, pentru că sâmbătă în partea de vest, centru și nord a țării maximele nu au depășit 14-15 grade, în timp ce în sud și sud-est am înregistrat valori, la foarte multe stații meteorologice, mai mari de 25 de grade Celsius, cu 28 de grade la Zimnicea, cea mai mare valoare. La București, cea  mai mare valoare, într-adevăr, la Filaret, 27 de grade, în timp ce la Băneasa și Afumați, 26 de grade. Acest lucru a determinat producerea acestor tipuri de fenomene specifice mai degrabă anotimpului de vară, pentru că la confluența celor două mase de aer, rece și cald, se întâmplă întotdeauna aceste tipuri de fenomene și vorbim de vijelii.

„Vorbim în continuare de o vreme în răcire. Mâine, în partea de vest, centru și nord a țării temperaturile nu vor depăși, la nivelul maximelor, 14 grade Celsius, în timp ce în sud-est mai rămânem cu valori de 23 de grade Celsius, după care duminică, și mai ales luni, răcirea se va resimți și în partea de sud-est a țării. Luni vorbim de temperaturi care la scara întregii țări se vor situa la valori cuprinse între 4 și 14 grade, inclusiv în Capitală. De la mijlocul săptămânii viitoare temperaturile vor fi din nou în creștere, în special în regiunile extracarpatice, mai mari de 18-20-22 de grade.“, a spus Elena Mateescu.

Temperaturi record pe 1 aprilie 2022

La data de 1 aprilie, au fost temperaturi record.

„Am mai avut astfel de temperaturi înregistrate. Trebuie să consemnăm și valorile din această dimineață de la 42 de stații meteorologice care au fost cele mai ridicate valori ale temperaturilor minime pentru 1 aprilie de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră. Vorbim inclusiv la București, Filaret, cu o valoare de 13,2 grade Celsius, față de recordul anterior de 12,6, iar la Oltenița, chiar un record lunar pentru o valoare minimă, 14,1, fiind cea mai ridicată valoare lunară din întreg șirul de observații de până în prezent“, a adăugat Elena Mateescu.

Vreme caldă de Florii

„Este posibil ca la acest sfârșit de săptămână să înregistrăm precipitații sub formă de ninsoare în zona montană, lapovițe și ninsori în jumătatea de nord a teritoriului, pentru că temperaturile vor scădea semnificativ pe parcursul nopților și a dimineților, fiind preponderent negative. Episodul este unul scurt, iar veștile sunt bune pentru că mai ales săptămâna 11-18 aprilie va fi din nou caracterizată de temperaturi peste norme, abaterile termice la nivelul temperaturilor medii pentru această săptămână fiind mai mari de 3 – 3,5 grade Celsius, în special în estul țării, dar, din păcate, caracterul deficitar al precipitațiilor rămâne de interes.

Așa cum arată datele, săptămâna Floriilor este una caldă din punct de vedere termic și în general fără precipitații în întreaga țară.

Deși suntem departe de sărbătoarea Paștilor, datele arată posibilitatea să avem în continuare temperaturi peste norme în sud, sud-est și est a țării, iar în rest temperaturi normale, dar și precipitații normale. Aceste alternanțe de zile călduroase urmate de zile ușor mai reci vor rămâne de interes și în a doua lună de primăvară, așa cum s-a întâmplat acum, de la temperaturi de vară, la fenomene specifice sezonului cald

Intensificări de vânt vor mai fi, iar mâine vom consemna în zona montană, dar și în restul țării, intensificări care pot depăși 55-60 de km/h. Astăzi am avut foarte multe atenționări meteorologice de tip nowcasting pentru viteze la rafală și posibil vijelii. Aceste condiții ne ajută pentru că circulația se schimbă, din SV, apoi din vest, dar particulele de praf nu vor mai putea fi angrenate spre România“, a conchis Elena Mateescu.

Sursa: Antena3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *