ÎPS Teofan slujește, astăzi, la o biserică din Botoșani

Foto doxologia

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, va sluji, miercuri, într-o biserică din municipiul Botoșani. ÎPS Teofan va fi prezent în mijlocul credincioșilor din cadrul Parohiei Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Alături de preotul paroh Daniel Baciu, ÎPS Teofan va oficia, de la ora 15.30, Liturghia Darurilor înainte sfințite.

„Îi așteptăm pe credincioși în număr cât mai mare. La 15.30 o să îl întâmpinăm pe ÎPS Teofan, iar de la ora 16.00 începem slujba. Cei care au reușit să postească și să se spovedească vor putea să se împărtășească după slujbă”, ne-a mărturisit preotul paroh Daniel Baciu.

„Liturghia Darurilor mai inainte Sfintite” este o slujba specifica Postului Mare. Urmand canoanelor, aceasta slujba se poate savarsi in fiecare zi a postului, cu exceptia zilelor aliturgice, cand nu se savarseste nici o Sfanta Liturghie, si a zilelor de sambata si duminca, precum si a zilei de 25 martie (Buna Vestire), cand este randuita savarsirea unei alte Sfinte Liturghii, a Sfantului Ioan Gura de Aur sau a Sfantului Vasile cel Mare, potrivit crestinortodox.ro.

Această slujba ne pune inainte o randuiala liturgica foarte veche. Originile ei se pierd in secolele primare, cand, din pricina persecutiilor, crestinii obisnuiau sa pastreze Sfintele Taine si in afara Liturghiei, pentru impartasirea celor care nu puteau ajunge la savarsirea ei si a celor care doreau sa se impartaseasca mai des. Painea, prefacuta deja in Trupul Mantuitorului, la o Liturghie anterioara, era pastrata cu mare grija pana cand, inmuiata in vin binecuvantat, era data credinciosilor, spre impartasire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *