FOTO Este primăvară în mod oficial! Zeci de berze fotografiate într-o comună din Botoșani

Este primăvară în mod oficial. Chiar dacă temperaturile din termometre oscilează destul de des în această perioadă, în județul Botoșani au apărut vestitorii primăverii. Zeci de berze au fost văzute, zilele acestea în localitatea Dragalina.

Berzele se întorc la locurile lor de cuibărit, de regulă, pe la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie. De obicei, masculul soseşte primul, care ocupă imediat cuibul şi începe activitatea de renovare a cuibului. În această perioadă au loc frecvent lupte, deoarece şi alţi masculi încearcă să ocupe cuibul. Cocostârcul, pe numele său latin Ciconia ciconia, face parte din ordinul Ciconiiformes, laolaltă cu stârcii și lopătarii.

Voluntații pot ajuta la numărătoarea berzelor prin intermediul aplicației Uite barza! Aici, poți semnala primele păsări ajunse la cuib, ajutându-i astfel pe ornitologii să obțină date importante pentru înțelegerea procesului de migrație a berzelor albe în România. Oricine are un smartphone (cu excepția dispozitivelor care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei) poate descărca aplicația Uite barza!, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS. Când utilizatorul se află în imediata apropiere a cuibului de barză, trebuie să pornească aplicația, asigurându-se că GPS-ul telefonului (locația) este pornit. După înregistrarea localizării, este necesară completarea câtorva informații: barză solitară, pe ce fel de construcție se află cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol. Faceți o fotografie în care să se vadă barza pe cuib (fotografia este necesară pentru validarea observației).

Precizia localizării este foarte importantă! Poziția cuibului trebuie marcată exact lângă stâlp (sau alt suport) și nu de la distanță sau din mașină.

„Este al doilea an când încercăm să observăm împreună momentul întoarcerii berzelor în România, după anotimpul rece. Pentru a înțelege dacă sau cum pot modificările climatice să afecteze migrația berzelor albe din cartierele de iernare în țara noastră avem nevoie de date pe termen lung. Este important de știut că singurele date care pot fi folosite sunt cele legate de sosirea la cuib, nu despre berzelor observate pe câmp. Mizăm pe ajutorul cât mai multor iubitori de păsări și natură. Ca și până acum, contribuția lor la observarea comportamentului păsărilor este foarte importantă pentru noi. Existența unei aplicații ca Uite barza! și datele introduse de voluntari ne-au adus de-a lungul timpului informații importante despre numărul perechilor cuibăritoare din România”, a explicat Valentin Marin, coordonatorul proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *