Peste 62.000 de cetățeni ucraineni au intrat într-o lună prin cele două vămi din județul Botoșani. Peste 1800 de locuri de care au fost amenajate

În ultima lună, au intrat în România, prin Punctele de Trecere a Frontierei de la Rădăuți-Prut și Stânca, în total, 62.770 de cetățeni ucraineni și 14.662 vehicule, informează printr-un comunicat Instituția Prefectului.

Aflați chiar și în tranzit, o parte dintre cetățenii ucraineni au rămas cazați, cel puțin o noapte, în județul Botoșani. Prin urmare, în cele 1.890 de locuri de cazare temporară puse la dispoziție de autorități au fost asigurate toate condițiile necesare. ONG-urile, parohiile, dar și persoane fizice au pus la dispoziție alte 1.000 locuri de cazare.

În această perioadă, 10.746 cetățeni ucraineni, dintre care 6.412 copii și 4.334 adulți s-au odihnit, cel puțin o noapte, în spațiile de cazare puse la dispoziție de autorități, ONG-uri și persoane fizice. Pentru 7 .739 persoane ajutorul a venit doar din partea autorităților.

În spațiile amenajate în localitățile aflate la limita cu județul Suceava au fost cazate la Botoșani, inclusiv, persoane care au ajuns în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

În cazul în care numărul de refugiați care solicită cazare în județul Botoșani va crește, pe lângă cele 36 de locații amenajate în prezent, la nevoie, pot fi asigurate încă 1.939 de locuri de cazare.

Autoritățile mai au la dispoziție o rezervă de 201 de locuri de cazare în tabăra mobilă instalată în municipiul Dorohoi, pe Stadionul 1 Mai. Totodată, la nivelul județului mai există o tabără mobilă pentru refugiați, care nu este încă operațională, aceasta fiind dislocată din cadrul ISU Argeș, mai precizează sursa citată.

Transportul cetățenilor ucraineni care ajung în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, la locurile de cazare, gări, autogări, a fost efectuat cu nouă microbuze ale ISU Botosani, Timiș, Vrancea, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea și Gorj.

Chiar dacă în ultima perioadă s-a constatat o scădere a numărului de persoane care ajung pe teritoriul României prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca, autoritățile mențin aceleași măsuri pentru protejarea acestora. Eforturile tuturor structurilor cu atribuții în gestionarea acestei situații se concentrează pe asigurarea asistenței necesare oricărei persoane sosite din zona de conflict, fie că rămâne pe raza județului pentru o perioadă, fie că se află în tranzit. Cetățenii ucraineni care ajung pe teritoriul județului Botoșani primesc, în continuare, sprijin și asistență umanitară”, se mai arată în document.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *