FOTO Rezervația Naturală din Botoșani formată din copaci care au rezerve de aer în rădăcină

În partea de Sud-Vest a comunei Șendriceni, în Vestul satului Horlăceni, din județul Botoșani, există Arinișul de la Horlăceni, o rezervație naturală de tip forestier. Aceasta este inclusă în aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0116 Dorohoi- Șaua Bucecei.

Are o suprafaţă de 5 ha și reprezintă o arie de protecție pentru specia arboricolă Alnus glutinosa (arin negru), care vegetează pe o suprafață de 0,7 ha, restul fiind zonă tampon, potrivit Agenției Naționale pentru Arii Protejate- Serviciul Teritorial Botoșani.  Această specie este rezistentă la geruri și înghețuri, pretențioasă la căldură și exigentă față de umiditatea din sol.

Potrivit sursei citate, rădăcina prezintă ţesuturi aerenchimatice (rezerve de aer), care îi asigură speciei posibilitatea de a respira în perioade de inundaţii, uneori chiar prelungite, când rădăcinile stau complet sub apă. Existenţa arinilor este legată de apropierea apei, întrucât arinul negru este o specie higrofilă. Datorită secetei prelungite din ultimii ani, rădăcinile submerse se află acum la suprafaţă, fiind acoperite cu specii de mușchi, unele exemplare fiind dezrădăcinate, aspect care conduce la degradarea habitatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *