Proiect! Trusou pentru nou-născuți: Mamele cu venituri mici sau cele minore, printre altele, vor primi 2.000 de lei de la stat

Mamele cu venituri reduse sau fără venituri, cele aflate în situații de risc, cele care sunt victime ale violenței domestice ori cele minore, printre altele, vor primi un sprijin material pentru nou-născuți, în valoare de 2.000 de lei, potrivit unui proiect repus acum câteva zile în dezbatere publică de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), după ce apăruse inițial în vara lui 2021. Odată cu repunerea proiectului în dezbatere publică s-a făcut și trecerea de la proiect de hotărâre a Guvernului la unul de ordonanță de urgență, ceea ce ne arată că autoritățile vor implementarea rapidă a programului de sprijin a mamelor defavorizate.

În primul rând, proiectul de OUG de la MIPE stabilește cine va beneficia de ajutorul bănesc pentru nou-născuți. Mai exact, de banii de la stat vor beneficia mamele:

  • cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);
  • care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);
  • care se află în situație de risc (de exemplu, persoanele cu dizabilități);
  • care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);
  • care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
  • minore.

În toate cazurile, de ajutorul pentru nou-născuți vor putea beneficia mamele care au născut începând cu anul 2022, cu condiția de a cere ajutorul în cel mult trei luni de la nașterea copilului.

Potrivit proiectului de ordonanță, valoarea ajutorului pentru nou-născuți va fi de 2.000 de lei. Ajutorul va fi acordat mamelor sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți.

Cuantumul tichetului social pe suport electronic pentru nou-născuți va putea fi actualizată anual de Guvern, cu condiția ca acest lucru să se facă cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți emise nu vor permite retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar, ci vor putea fi folosite doar în magazinele care comercializează produse pentru îngrijirea nou-născuților.

Mai exact, e vorba despre produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia (scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, produse alimentare specifice, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic).

Cei 2.000 de lei destinați îngrijirii nou-născutului vor putea fi folosiți timp de șase luni de la emiterea tichetului social.

Măsura acordării unui trusou pentru nou-născuți a mai fost aplicată și în trecut (între 2007 și 2010), dar acesta era acordat tuturor mamelor, nu doar celor aflate în situații dificile sau vulnerabile, iar valoarea pachetului era de doar 150 de lei. Totodată, în 2018 a apărut un proiect ce dădea mamelor dreptul de a primi din nou trusouri pentru cei mici, dar acesta nu a parcurs întregul traseu legislativ și nu a ajuns să se aplice.

În fine, nu mai departe de 2020, autoritățile din țara noastră propuneau să se acorde, tot mamelor vulnerabile, un pachet-trusou, ce conținea o serie de produse necesare îngrijirii nou-născuților (de pildă, scutece, costume, produse pentru igiena acestora etc.), nu bani, așa cum este propus acum în proiectul de OUG.

Atenţie! Proiectul de OUG nu se aplică acum. Pentru a putea intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *