Liga Studenților Iași solicită autorităților deschiderea urgentă a vămii Racovăț din județul Botoșani

Vama Racovat- Pomarla- BotosaniStudenții din Iași fac apel la Guvernul României: se cer măsuri urgente, în contextul războiului din Ucraina. În contextul invaziei ruse din Ucraina, Liga Studenților din Iași solicită să se adopte o serie de măsuri urgente, precum eliminarea restricțiilor și a obligativității completării formularului PLF, în special la frontiera cu Republica Moldova, deschiderea urgentă a unor noi puncte de frontieră cu Ucraina, facilitarea redobândirii rapide a cetățeniei române de către etnicii români și măsuri eficiente care să îi ajute pe refugiați, scrie bzi.

LS Iași cere deschiderea urgentă a unor noi puncte de frontieră cu Ucraina, precum PTF Racovăț (județul Botoșani) și PTF Vicov-Crasna (județul Suceava), care pot fi organizate în containere modulare, prin colaborarea dintre autoritățile române și cele ucrainene. Cozile la Vama Siret sunt foarte mari, iar fluxul de refugiați va continua să crească și, în lipsa unei bune organizări bilaterale, situația riscă să se transforme într-o catastrofă umanitară. Menținerea la un loc a familiilor de refugiați, prin organizarea unor birouri în containere modulare la frontieră pentru Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil-Rădăuți sau schimbarea de urgență a procedurilor de triere.

În momentul de față, trauma și suferința refugiaților ucraineni este amplificată de procedurile autorităților române care despart familiile între membrii care dețin cetățenie română sau au pașaport biometric și cei care trec frontiera doar pe baza buletinului ucrainean, care sunt obligați să ceară azil și să fie transportați la Rădăuți, separat de ceilalți membri ai familiei lor. Totodată, se impune creșterea capacității administrative de procesare a cererilor de azil de către Inspectoratul General pentru Imigrări. De asemenea, se cere deschiderea unor puncte de schimb valutar la frontieră, unde refugiații să poată schimba grivna ucraineană în lei și valută, precum și amplasarea unor ATM-uri mobile.

One thought on “Liga Studenților Iași solicită autorităților deschiderea urgentă a vămii Racovăț din județul Botoșani

  1. Alti habarnisti din spatele tastaturii. Mai deschisese gura degeaba primarul din pomarla fara sa stie exact care e situatia adevarata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *