Angajatori din Botoșani reclamați de proprii salariați la Casa de Asigurări de Sănătate. Mai multe firme au fost amendate

Casa de Asigurari de Sanatate BotosaniMai mulți angajatori din județul Botoșani au fost sancționați de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, după ce nu au plătit concediile medicale propriilor angajați. Potrivit reprezentanților CAS Botoșani, în urma unor sesizări, anul trecut au fost verificați 16 angajatori, 13 dintre aceștia fiind sancționați.

Opt au fost sancționați cu avertisment pentru plata cu întârzierea indemnizațiilor de concediu medical, iar alți cinci cu amenzi contravenționale pentru neprezentarea documentelor în vederea efectuarii controlului  și neplata concedii medicale, în valoare totală de 16.500 lei.

Alina Mustiață, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani, a declarat că urmare a verificării  dosarelor de rambursare a concediilor medicale depuse de către angajatori la C.A.S. Botoșani privind indemnizațiile, care se plătesc de către angajatori asiguraților ce au beneficiat de certificate de concediu medical, au fost constatate numeroase deficiențe de  completare a certificatelor medicale.

Au fost certificate de concediu medical acordate persoanelor care nu îndeplinesc stagiul de cotizare, nu au fost completate toate rubricilor prevăzute de formular sau au fost completate eronat de către medicul prescriptor. Au mai fost certificate medicale care nu au  semnătura de primire asigurat și nu au completată data primirii de către asigurat ori certificate medicale care depășesc numărul maxim de zile de concediu medical, certificate medicale fără stagiul minim de asigurare”, a precizat Alina Mustiață.

Reprezentanții CAS Botoșani spun că angajatorii au obligașia de a verifica elementele care se înscriu obligatoriu pe certificatul de concediu medical.

Atragem atenția angajatorilor să verifice cu atenție certificatele de concediu medical înainte de a fi depuse la C.A.S Botoșani.Menționăm că toate certificatele de concediu medical depuse la CAS Botoșani sunt verificate de către Medicul Șef și de către  personalul din cadrul compartimentului de specialitate iar în situația în care se va constata că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de actele normative în vigoare cererile angajatorilor vor fi  respinse  la plata. După remedierea cauzelor prezentate care au condus la respingerea plăţii totale/parţiale a sumelor solicitate, angajatorul poate depune o nouă cerere, în termen de 90 de zile de la data primirii comunicării. Cererea de recuperare se depune după depunerea declaraţiilor rectificative pentru lunile cărora le sunt aferente sumele solicitate, a mai precizat directorul general al CAS Botoșani.

CAS Botoșani a pus la dispoziția angajatorilor un extras din legislația aplicabilă privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate pe pagina electronică a instituției la secțiunea „Informații pentru  angajatori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *