Se pregătesc de ce e mai rău! Ucraina declară stare de urgență. Populația va avea dreptul de a purta arme

Antrenament cu soldati ucraineni
Foto: STR / AFP / Profimedia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunțat declararea stării de urgență pe teritoriul acestui stat și a semnat un decret, marţi seara, de mobilizare a rezerviştilor, pe fundalul deciziei Rusiei de a folosi forţa militară în regiunea Donbas. El a precizat că această stare de urgență va dura inițial 30 de zile. Măsura trebuie aprobată și de Parlamentul Ucrainei.

De altfel, Ucraina a început miercuri înrolarea rezerviştilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, în urma unei decizii prin decret a preşedintelui Volodimir Zelenski, a anunţat armata ucraineană.

Mobilizarea a început astăzi (miercuri). Durata maximă de serviciu este de un an”, potrivit oficialilor ucraineni.

Ucraina dispune de peste 200.000 de rezervişti în plus faţă de cei peste 250.000 de membri ai forţelor armate regulate.

Sute de ucraineni şi-au stabilit domiciliul într-o comună din Botoșani, în mai puţin de o lună

Populația va avea dreptul de a purta arme

Parlamentul de la Kiev a adoptat, într-o primă lectură, un proiect de lege care le va permite cetățenilor să poarte arme de foc pentru autoapărare, transmite Reuters.

Adoptarea acestei legi este în interesul statului și al societății”, spun autorii proiectului de lege în expunerea de motive, adăugând că legea este necesară din cauza amenințărilor și pericolelor actuale la adresa cetățenilor Ucrainei.

Decizia vine după ce, cu puțin timp în urmă, au fost semnate decretele prezidențiale privind convocarea rezerviștilor cu vârste între 18-60 de ani, pentru o perioadă de maximum 1 an. Volodimir Zelenski a exclus însă mobilizarea generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *