S-a vândut cel mai mare producător de făină de grâu din Botoşani. Preţul: 2,2 milioane de euro

Cel mai mare producător de grâu din judeţul Botoşani, care a fost scos la vânzare la un preţ de 2,2 milioane de euro, a fost achiziţionat de o firmă din judeţul Iaşi. Este vorba despre moara de grâu de la Todireni, care a fost înființată, în 1999, de omul de afaceri Gelu Tofan, decedat în luna octombrie a anului trecut.

Complexul, care era deţinut de Moara Todireni SRL, a fost cumpărat de la lichidator, de societatea comercială Panifcom SRL Iaşi, firmă care a avut, în 2020, o cifră de afaceri de 30,9 milioane de lei.

Moara de grâu de la Todireni a fost proiectată, produsă şi pusă în funcţiune de Ocrim SPA Italia, ea având o capacitate de producţie construită de 100 t/24 ore. Moara produce toate tipurile de făină din grâu (inclusiv în amestec cu făina de secară, hrişcă, ovăz, orz şi/sau seminţe) şi deţine echipamente tehnologice pentru producţia de făini speciale.

La o capacitate de producţie de 100%, moara ar acoperi aproximativ 57% din consumul de făină al judeţului Botoşani (48.205 tone faină consum total Botoşani cf. INSSE).

Dacă moara ar funcţiona la o capacitate maximă ar avea un necesar anual de 36.500 t de grâu, cantitate care reprezintă aproximativ 31% din producţia totală de grâu a judeţului Botoşani (117.290 tone producție totala 2018 cf. INSSE).

Moara are şi cinci silozuri de cereale cu o capacitate de 2.000 tone fiecare, dar şi un parc fotovoltaic.

Îniţial, în 2020, bunurile societăţii Moara Todireni SRL au fost scoase la vânzare la preţul de pornire de 4.414.925 Euro.

Cine este Panifcom

Panifcom SRL este înfiinţată în 1994 de oamenii de afaceri Ștefan Holicov şi Liviu Balanici. Firma din Iaşi activează în trei domenii de activitate:

  • panificație
  • culturi agricole – deţine 4000 hectare de teren, pe raza comunelor Vlădeni, Sipote, Movileni, Gropnita, Erbiceni, Belcesti, Andrieseni, cu diferite culturi agricole din care: porumb, grâu, sfeclă de zahăr, lucernă, soia.
  • creșterea animalelor – ferma de suine și bovine. Deținem 1.670 de vaci de lapte Holstein, cu o medie de 39 de litri/cap, pe zi. Cea mai productivă văcuță, oferă 60 de litri de lapte pe zi. În anul 2015 Ferma Panifcom a fost numită “Cea mai productivă ferma din România”- fiind ferma unde vacile dau cele mai mare producții de lapte: 16.817,19 litri – lactația record pentru anul de control 2014-2015

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *