Robert, botoșăneanul condamnat pentru contrabandă cu țigări care și-a spus povestea la „România, te iubesc!”

Robert, botosaneanul condamnat pentru contrabanda cu tigari la Romania, te iubesc!

Robert, un botoșănean condamnat pentru contrabandă cu țigări, și-a spus povestea la „România, te iubesc!”.  A fost condamnat pentru contrabandă cu țigări, a executat aproape 4 ani, din cei 6 deciși de instanță. Și mai are încă un proces pe rol, pentru același tip de ilegalități, dar comise înainte de cele pentru care a primit condamnare.

Motivul pentru care botoșăneanul a acceptat să vorbească deschis despre trecutul său este acela că vrea ca alți tineri să nu îi calce pe urme. Dorește ca toți cei care se gândesc să intre într-o grupare de contrabandă să știe prin ce a trecut el dar și prin ce trece acum.

Da, se simțea ca un zeu, intangibil, când era și cărăuș, și mai apoi, când a vrut să fie “boss”, cum se spune în rândul traficanților de țigări. Da, a crezut că se va umple de bani și nu va fi prins, mai ales că, pe ambele părți ale graniței, susține că beneficia de sprijinul unor polițiști, care i-ar fi asigurat culoare “verzi”. Până i s-a înfundat.

A ajuns cu o condamnare, dar și cu un prejudiciu de 6 sute de mii de lei, adică 6 miliarde de lei vechi!  Pentru care, are o poprire pe salariu și i se trag lunar, bani, până la stingerea plății. Pentru că da, astfel de condamnări pentru contrabandă vin la pachet și cu un prejudiciu care trebuie achitat. E unul dintre motivele pentru care unii tineri recidivează. Adică, la nici 25 de ani, prejudicii de plătit, de zeci de mii de euro.

Robert s-a reabilitat, a plecat din comuna natală, de la frontieră, spune că doar așa se putea rupe total de mediul infracțional de acolo, de tinerii cu care copilărise și care probabil și acum sunt implicați în treceri ilegale.
“E ca și cum te-ai întoarce de la dezintoxicare și cineva îți pune, zilnic, sticla de băutură, pe masă.” îmi spunea Robert.

Astăzi lucrează, angajat la o firmă, și-a întemeiat propria familie în alt județ, unde a înființat și o fundație de întrajutorare.

Iar la fundație are o mașină pentru a duce persoanele cu probleme, la tratament, dar nu o poate conduce, deoarece condamnarea i-a adus și interdicția, pe mai mulți ani, de a avea permis auto.
Per total, Robert consideră că pentru nimic în lume nu merită să facă cineva ce a făcut el, pe când era infractor.
Asta dorește să afle tinerii care sunt atrași să devină cărăuși, în filierele mari. Nimeni nu le spune care sunt riscurile, ci doar li se arată câștigurile rapide, mii de euro, în câteva ore.
Lipsa de perspectivă, a locurilor de muncă, precum și educația precară, toate trei stau la baza contrabandei, în comunitățile de frontieră. Robert își luase mașină, telefon de fiță, credea că va avea lumea în palmă, la 18-20 de ani.
L-am găsit, în prezent, la 31 de ani, cu o gândire matură, asumat și responsabil, dar cu mai multe greutăți pe care nu le-ar fi avut, dacă nu se apuca de contrabandă, potrivit Protv.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *