Botoșăneanul olimpic internaţional care a refuzat universităţile din străinătate pentru a face performanţă în România

Ştefan Bălăucă, unul dintre cei mai importanţi olimpici români, în domeniul ştiinţelor, din ultimul deceniu, a refuzat să plece la studii în străinătate şi visează să dezvolte ştiinţa românească. Acesta face două facultăţi în acelaşi timp, la Iaşi. Botoşăneanul Ştefan Bălăucă are 22 de ani şi a fost unul dintre cei mai importanţi olimpici români ai ultimului deceniu. Merge la concursuri şcolare şi olimpiade din clasa a IV-a, iar în anii de liceu a reuşit să obţină nu mai puţin de şase medalii la Olimpiadele Internaţionale de Ştiinţe, scrie Adevarul.ro..  Deşi a luat „Bacalaureatul Olimpicilor” cu nota 10 şi a fost admis la o prestigioasă universitate din Marea Britanie, Ştefan a făcut un pariu cu România, renunţând în ultima clipă la oferta britanicilor în favoarea Universităţii de la Iaşi. Aici visează să pună umărul, la fel ca înaintaşii săi, la dezvoltarea ştiinţei în România.

Ştefan Bălăucă şi-a dedicat anii de şcoală, performanţei, mai ales în domeniul ştiinţelor. Aşa cum spune şi mama acestuia, Cristina Bălăucă, o cunoscută profesoară de fizică din municipiul Botoşani, Ştefan a fost atras de la o vârstă fragedă de ştiinţă, fiind pur şi simplu lăsat să-şi urmeze pasiunea.

Încă din clasa a IV-a mers la concursuri şcolare şi le câştiga pe bandă rulantă. La 14 ani avea deja o colecţie impresionantă de medalii. Consacrarea lui Ştefan ca olimpic internaţional a venit însă odată cu anii de liceu, petrecuţi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani, un liceu de elită în România. S-a axat, în paralel, pe olimpiadele de matematică, fizică, lingvistică. În anul 2014, chiar în primul an de liceu, Ştefan Bălăucă obţinea medalia de argint la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori din Argentina.  Anul următor, a reuşit să obţină, medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică dar şi încă o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori din Coreea de Sud. Anul 2017 a venit cu noi medalii pentru olimpicul botoşănean. Mai precis este vorba despre o medalie de aur la  Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului din Franţa şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de Lingvistică din Irlanda.  În ultimul an de liceu, Ştefan a încheiat seria trofeelor cu o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică. Toate aceste rezultate i-au adus un 10 perfect la „Bacalaureatul Olimpicilor”.

Ştefan Bălăucă a aplicat şi a fost admis la mai multe Universităţi de prestigiu din Marea Britanie şi Statele Unite. Inclusiv la Trinity College din Cambridge, una dintre cele mai bune universităţi din lume. Ştefan era, la un moment dat, aproape convins că va pleca la Cambridge.

„Era exact ce mă interesa pe mine, la momentul acela. Îmi plăcea că erau deschişi la tot felul de idei, îşi doreau studenţi care să contribuie, cu adevărat, la dezvoltarea ştiinţei. O mentalitate care-mi plăcea şi chiar îmi doream să fac asta. Erau condiţii foarte atrăgătoare acolo”, mărturiseşte Ştefan.

Cu toate acestea, pe ultima sută de metri, a uimit pe aproape toată lumea, şi a renunţat la Cambridge. În loc să meargă în Marea Britanie sau Statele Unite s-a dus la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.  Ştefan spune că a luat această decizie din trei motive principale.

„În Marea Britanie viaţa era mult mai scumpă, erau cheltuieli mari, cu tot ceea ce însemna întreţinerea mea acolo. Apoi a fost vorba şi de faptul că eu îmi doream să fiu mai aproape de familie, mai aproape de casă. Nu în ultimul rând, mi-am dorit să rămân în România şi din dorinţa de a pune umărul, aşa cum pot, la dezvoltarea ştiinţei în ţara mea. Să-mi aduc contribuţia. Nu mă lăsa sufletul să plec”, a precizat Ştefan Bălăucă.

La Iaşi, Ştefan face două facultăţi în acelaşi timp. Mai precis, informatica şi fizică. Deja a terminat Facultatea de Informatică şi este înscris la un master de cercetare, pe informatică. Facultatea de Fizică urmează să o termine anul acesta.

Fostul olimpic botoşănean doreşte să se implice în cercetare şi să contribuie la dezvoltarea ştiinţelor în România. Spune însă că acest lucru este foarte greu, mai ales cu baza materială, pe care ţara noastră o oferă acestor cercetători, în raport, în special, cu ce se găseşte în Occident.

„Este greu să se facă cercetare în România. Mai ales din punct de vedere al dotărilor. Este greu fără laboratoare performante, fără aparatură, fără o finanţare adecvată, să faci cercetare de nivel înalt”, spune Ştefan Bălăucă.  Şi asta în condiţiile în care doreşte să se specializeze într-un domeniu relativ nou.

„Vreau să mă specializez şi să lucrez, pe cercetare, în domeniul quantum computing. Este în vogă acum şi, în plus, se pliază foarte bine pe ceea ce-mi doresc eu şi ce-mi place să fac, aflându-se la confluenţa dintre fizică şi matematică, informatică”, precizează Ştefan. Evident, în România, lui i-ar fi, deocamdată, imposibil să se specializeze în quantum computing. Tocmai de aceea şi-ar dori să urmeze un doctorat în străinătate, pentru ca mai apoi să se întoarcă în România şi să folosească tot ceea ce a învăţat pentru a dezvolta această ramură şi la noi în ţară.

„Mi-aş dori să merg la un doctorat în străinătate. Tocmai pentru a avea posibilitatea de a lucra în cercetare, pe domeniul pe care-l doresc. Pentru ca mai apoi să mă întorc în România şi să folosesc ceea ce-am învăţat acolo şi să-mi pun toată experienţa, în dezvoltarea ştiinţei de la noi. Aşa cum făceau şi oamenii de ştiinţă de acum, să zicem 100 de ani, care plecau la studii în Paris sau Viena, să zicem, şi reveneau pentru a contribui la dezvoltarea ţării lor natale”, mărturiseşte tânărul.

Ştefan Bălăucă a obţinut numeroase premii şi medalii la concursuri internaţionale şi în perioada facultăţii. Mai mult decât atât, a fost şef de promoţie la informatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *