Comisarii Gărzii de Mediu Botoșani se pregătesc de grevă generală. „Un comisar care ia un salariu de cca 2500 de lei nu are nici cea mai mică autoritate atunci când  controlează agenți economici cu milioane de euro”

garda de mediu , stiri, botosaniComisarii Gărzii de Mediu Botoșani se alătură celor de la nivel național și se pregătesc de grevă generală. Președintele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu, Valentin Neagoe, arată, într-o scrisoare deschisă către președintele României, Klaus Iohannis, că Sindicatul Național al Gărzii de Mediu se află în pragul Grevei Generale pe termen nelimitat.

Ne-a ajuns umilința la os! Vă scriem cu speranța că veți înțelege corect demersul nostru. Cu încrederea că veți ajuta instituțional ca Garda Națională de Mediu să fie, măcar acum în al 12-lea ceas, repusă cu adevărat în funcțiune. Așa cum dealtfel ați spus-o chiar dumneavoastră public în ziua de 5 decembrie 2019. Zi în care ați mai afirmat: ”Eu sunt, de când mă știu, un adept al protejării unui mediu curat și sănătos. Nu am de gând să mă schimb de dragul unora sau al altora”. Fiți, așadar, domnule Președinte, apărătorul celor care apără dreptul constituțional al românilor la un mediu sănătos! Sănătatea mediului este în 2021 într-un mare pericol. Infracționalitatea de mediu crește alarmant. Mijloacele celor care fac infracțiuni de mediu, în special în zona transportului de deșeuri ilegale, dar nu numai, devin tot mai sofisticate. Noi, angajații Gărzii Naționale de Mediu, puțini la număr și slab motivați, nu mai facem față multiplelor însărcinări. Ni se reproșează degeaba că nu acționăm în același timp, în toate punctele vulnerabile, dar cum să facem acest lucru cu 450 de comisari din care 30 ies la pensie în curând, unii și-au dat demisia, iar alții sunt pe punctul să o facă?!?”, se arată în mesajul către președinte.

Comisarii de mediu se plâng că sunt încărcați cu misiuni tot mai specializate, inclusiv din zona de activitate a altor instituții, fără a primi instrumente de acțiune pe măsură și o salarizare pe măsură. Ei susțin că un comisar cu salariul de aproximativ 2.500 de lei nu are nici cea mai mică autoritate atunci când controlează agenți economici care au milioane de euro ca cifre de afaceri.

„Suntem ținuți de patru ani la un nivel de remunerare profund inechitabil. Și în interiorul instituției și în raport cu toate celelalte  instituții de inspecție și control. Salariul mediu în GNM este mult sub nivelul salariului mediu net pe economie! Un comisar care ia un salariu de cca 2500 de lei nu are nici cea mai mică autoritate atunci când  controlează agenți economici cu milioane de euro cifre de afaceri. Ni se cere să prestăm serviciul de permanență, dar ni se refuză considerarea acestuia ca timp de muncă și recompensarea lui ca atare. Nu avem laboratoare specializate nici acum la GNM. Nu avem  nici un fel de protecţie instituţională, asistenţă juridică, consiliere psihologică, asigurări medicale generale măcar pentru contaminările biologice/bacteriologice, chimice, radiologice. Ni se tot spune că Garda Națională de Mediu va fi alături de Poliția de Frontieră cea mai importantă instituție în bătălia contra traficului de deșeuri, dar faptele care să susțină aceste declarații întârzie mereu să apară! Chiar nu poate fi găsită o soluție de exceptare de la înghețarea salariilor și pentru angajații Gărzii Naționale de Mediu?! Și munca noastră e una de linia întâi, plină de responsabilități, dar și plină de pericole! Cine are interesul să lase cale liberă celor care prejudiciază mediul și, în acest fel, sănătatea publică, ținând GNM într-o stare de subfinanțare cronică??!”, precizează Neagoe.

Tânăra care a studiat la Viena și și-a făcut un business din pasiunea pentru ciocolată. Din laboratorul de la Botoșani livrează în toată țara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *