FOTO! Reabilitarea Bisericii Sfântul Gheorghe din Botoșani a intrat în linie dreaptă. Ce s-a descoperit în timpul lucrărilor de restaurare

Reabilitarea bisericii simbol a municipiului Botoșani, Sfântul Gheorghe, cea care dă și hramul orașului, a intrat în linie dreaptă, anunță președintele Consiliului Județean, Doina Federovici.

Lucrările de salvare a unuia dintre cele mai importante monumente ale municipiului, care se ridică la aproximativ 2,75 milioane de euro, din care două milioane de euro sunt fonduri europene, iar 750 de mii de euro sunt asigurați de Primăria Botoșani.

Municipiul Botoșani, ca de altfel întregul județ, a fost un ținut mai apropiat de sufletul familiei lui Petru Rareș, Elena, cea de-a doua soție a voievodului, punându-și decisiv și pentru eternitate amprenta sa asupra dezvoltării unuia dintre cele mai importante târguri moldovenești ale Evului Mediu. Una dintre cele mai vechi clădiri botoșănene rămase încă în picioare este Biserica Sfântul Gheorghe. Aceasta este o ctitorie a doamnei Elena Rareș și datează din 1551”, a precizat Doina Federovici.

Potrivit sursei citate, în timpul lucrărilor de restaurare, care se desfășoară și în prezent, s-au găsit dovezi că ctitoria Elenei Doamna nu s-ar fi făcut pe un teren viran, ci pe locul în care ar fi existat în trecut alte două biserici, una de piatră, datând din secolul al XII-lea, și una din lemn, a cărei atestare, undeva prin secolul al X-lea, se face prin prezenţa unei bârne de stejar şi a unei pardoseli de piatră sub care săpăturile arheologice nu au mai continuat. În curtea bisericii a fost descoperit și un cimitir medieval.

Dacă aceste descoperiri arheologice vor fi certificate, atunci și istoria orașului, implicit atestarea lui documentară s-ar putea schimbat radical”, mai spune președintele CJ Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *