FOTO Omul care de 20 de ani promovează Botoșaniul în mod gratuit. „Avem un potențial turistic imens în județ. Dacă nu noi, atunci cine?”

Un bărbat de 44 de ani, din Botoșani, a ajuns să promoveze, de 20 de ani, toate zonele frumoase ale județului nostru din pură pasiune. Este vorba despre Ionuț Haidău, angajat ca fochist la societatea Prodalcom, care a devenit un adevărat reper pentru cei care vor să viziteze județul și au nevoie de îndrumări turistice. Din dorința de cunoaștere a început să se informeze prin toate sursele posibile, atât oficiale, cât și neoficiale, deoarece botoșăneanul a apelat inclusiv la bătrânii care știu legendele celor mai ascunse locuri ale județului.

Am făcut primii pași prin pădurile județului Botoșani în căutarea ciupercilor comestibile dar ulterior am descoperit locații pline de legendă, vechi și frumoase! Am început ca mai tot turistul botoşănean o primă incursiune la Lacul cu nuferi Ipotești și ulterior în anii ce au urmat, ajunsesem să explorez pe îndelete toată zona pădurilor Baisa /Agafton/Ipotești /Cucorani etc! Am devorat orice formă de informare, articol, hartă, pliant, conexiuni cu Biblioteca județeană. Nu iertam nimic și îmi aduc aminte cu drag, cu ani în urmă luam chiar și localnici la ocazie (oameni în vârstă) care se perindau din zona Frumușica, Copălău, Cotu, Oneaga spre Botoșani etc. Nu acceptam bacșișul lor ci doar informațiile, legendele și vagile locații care îmi erau descrise de bătrânii din zonă, urmând ca ulterior în timpul meu liber să explorez amănunțit pe baza informațiilor primite zonele care mi se păreau interesante”, ne-a mărturisit Ionuț Haidău.

Recunoaște însă că nu te poți aventura la drum dacă nu cunoști foarte bine județul. Pentru a fi sigur de traseele pe care le parcurge, de locurile pe care le va vizita, Ionuț Haidău a apelat inclusiv la un fost profesor de informare turistică.

Ca să pornești la drum prin România trebuie numaidecât să începi prin a-ți cunoaste foarte bine județul, cam asta am făcut eu! Îmi place muntele, traseele de drumeție, feratta, cățărare dar prima mea dragoste rămâne județul Botoșani! Mă împart, în zilele libere prin acțiuni proprii de curățare a traseelor din județ(alături de membrii din grupul BOTOȘANI atracții și trasee turistice) și drumeții la munte (grupul De la Botoșani la munte ) Am fost căutat în privat de numeroși membri care mi au donat hărți, cărți și foarte multe informații care pe parcurs mi au fost de un real folos în turele mele de hai-huială prin județ(plăcut impresionați de felul în care mă implic și promovez) Un rol important îl are și dl profesor (acum pensionar) Ghiță Șuliuc, fost profesor de informare turistică care m-a descoperit prin intermediul internetului) și mi-a predat toată documentația lui personală (hărți topografice, pliante, cărți, pliante) despre județul Botoșani strânsă și studiată pe teren de dumnealui în cei peste 40 de ani de activitate alături de copiii de la cercul turistic și Carpates!”, spune botoșăneanul.

Zâmbește și își aduce aminte cu drag de primii pași, când a format grupul BOTOȘANI atracții și trasee turistice și primele postări din grup. A început să își invite toți membrii din familie/ 30/40 membri la număr și ulterior, treptat, postările sale au avut un impact uriaș, numărul celor care îl urmăresc în grupul său fiind de peste 7500 în prezent.

„Sunt fericit că pot transmite informații gratuite tuturor(hărți, coordonate GPS, înregistrez locațiile etc) și prin acest fel pot determina un număr cât mai mare de oameni să viziteze frumoasele locuri din județ. Tot mai mulți botoșăneni dau curs invitațiilor mele când anunț pe grup o nouă incursiune prin județ, acum am lângă mine mereu o adevărată echipă de fotografi amatori și iubitori de drumeție. Toate acțiunile pe raza județului le fac din fondurile proprii care implică doar carburantul. Sunt sponsorizat doar de firma la care lucrez S.C.PRODALCOM.S.A, și promovez produsele firmei doar în turele mele de drumeție la munte. Nu am fost contactat niciodată în vederea unei colaborări de nimeni din județ în acest sens”, mărturisește botoșăneanul.

Ionuț Haidău are și planuri de viitor: o nouă remarcare a traseelor vechi marcate de Ghiță Șuliuc și noi marcaje spre peștera Coroi, Cheile și izvoarele Bahluiului, Masa Tâlharilor, Holm, etc.

„Avem un potențial turistic imens în județ. Dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când! Repet – pentru a-mi cunoaște bine România trebuie mai întâi să îmi cunosc bine Județul Botoșani”, spune Ionuț Haidău.

Vizitează aceleași locuri de mai multe ori, an de an. Alege să le vadă în sezoane diferite și are și o explicație pentru asta.

„Fiecare anotimp își pune amprenta diferit asupra peisajelor, chiar dacă locația e aceiași, culorile sunt diferite în fiecare anotimp, port ochelari și sunt fericit de ceea ce se întâmplă între spațiu dintre lentile și ochi – este spațiul meu, îl expun și împărtășesc tuturor așa cum crede cugetul meu că e mai bine”, mărturisește botoșăneanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *