Alexandru Rafila, avertisment despre noua tulpină COVID: E de patru ori mai contagioasă ca Delta

Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, a anunţat, vineri, că experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au încadrat noua tulpină COVID-19 din Africa de Sud drept una „preocupantă” şi au transmis statelor să realizeze cât mai multe secvenţieri deoarece boala s-ar putea răspândi mult mai rapid decât în cazul variantei Delta.

Medicul Alexandru Rafila a precizat că experţii OMS au avut o şedinţă pentru a discuta despre noua tulpină COVID-19.

„Experţii OMS au avut deja întâlnirea. Am primit de la biroul OMS din România informarea despre noua tulpină. A fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică. Atunci când apare o variantă nouă, apare o variantă de interes şi cea de-a două variantă, cea preocupantă, cu impact pentru sănătatea publică. A fost încadrată în a doua categorie. Nu înseamnă că se va întâmpla ceva grav la nivel global. Aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora se selectează cele care au potenţial de a produce infecţii la scară globală, precum tulpina Delta. Există trei criterii. Pot fi individuale sau cumulative. Poate să fie vorba despre o transmisibilitate mai mare. Patogenitate mai mare – îmbolnăvirile sunt frecvent. Al treilea este legat despre scăderea eficienţei vaccinului.

Criteriul care a determinat includerea în această categorie este legat de transmisibilitate. Se transmite mai repede, dar ar putea dea forme mai uşoare.

„Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, deci de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială”, a declarat dr. Alexandru Rafila, vineri, la Digi24.

„Această secvenţiere care a dus la izolare a fost făcută pe data de 24 noiembrie, acum două zile. Tulpina a provenit de la un pacient din Africa de Sud de la care s-a luat o probă pe data de 9 noiembrie.

Sunt ţări care au luat măsura să interzică zborurile din sudul Africii. Şi noi o să recomandăm turiştilor să nu meargă în ţările în care apar acest cazuri.

Sunt două-trei cazuri identificate în Israel. În cazul unei tulpini cu transmisibilitate ridicată, aceste măsuri încetinesc răspândirea.

Se transmite mai uşor, dar nu are încă legătură cu o eventuală agravare a bolii. Se pare că această mutaţie ar putea să facă ineficienţi anticorpii obţinuţi în urma vaccinării. În acest moment, nu avem informaţii științifice. Abia s-a secvenţiat. Cât timp nu există un studiu, sunt doar speculaţii.

Această variantă, în momentul de faţă, a fost caracterizată din punct de vedere genetic. Statelor li se recomandă să facă frecvent secvenţieri”, a mai precizat noul ministru al Sănătăţii.

Alexandru Rafila spune că ar vrea ca Ministerul Sănătății să aibă un cuvânt mai greu de spus în luarea deciziilor CNSU şi cere măsuri rapide pentru prevenirea noului val. Momentan, doar cinci judeţe se mai află în scenariul roşu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că nu ar vrea să fie repetate greşelile din valul 4 şi cere măsuri mult mai adaptate la situaţia medicală.

Certificat verde doar în zonele cu multe focare, propune noul ministrul al Sănătăţii. „Propunerea pe care am făcut-o eu se referă la faptul că acest certificat verde nu trebuie perceput ca o metodă de constrângere în ceea ce priveşte vaccinarea. Eu sunt un susţinător al vaccinării şi lucrul acesta l-am demonstrat în toată activitatea mea şi în declaraţiile publice. Din păcate, în România, majoritatea populaţiei nu s-a vaccinat. Deci plecăm de la o realitate. Atunci, scopul este să încercăm să facem în aşa fel încât populaţia să perceapă vaccinarea ca pe un act de protecţie individuală şi colectivă şi nu ca pe un fenomen de constrângere”, a spus, la Digi 24, epidemiologul Alexandru Rafila, ministru al Sănătăţii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *