Reacția Arhiepiscopiei cu privire la acuzațiile aduse unor preoți din Botoșani care ar fi dat afară din Biserică enoriașii vaccinați. „Nu s-a confirmat niciuna dintre acuzații”

Arhiepiscopia Iașilor a reacționat, marți, cu privire la acuzațiile lansate la adresa unor preoți din județul Botoșani care ar fi dat afară din biserică enoriașii vaccinați. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor,  Pr. Cons. Constantin Sturzu, a precizat că aceste acuzații „nu s-au confirmat până acum”.

„Ieri (22 noiembrie), doamna Monica Adăscăliței, director al DSP Botoșani, a lansat în spațiul public o serie de acuzații la adresa unor preoți din județul Botoșani care ar fi scos din biserici enoriași vaccinați, cărora le-ar fi atras atenția să nu poarte mască. Evident, dacă s-ar dovedi că este adevărat acest lucru, ar fi de o gravitate extremă. Am încercat să o contactăm pe doamna director pentru a ne preciza care sunt acei preoți și care sunt dovezile care îi încriminează. Din păcate, nici până la această oră dumneai nu a găsit timp pentru a se întâlni la birou cu reprezentații Protopopiatului Botoșani și ai Centrului Eparhial Iași. Telefonic, a furnizat, din memorie, câteva nume, dar din verificările noastre nu s-a confirmat, până acum, nici una dintre acuzații”, a spus Constantin Sturzu.

Potrivit acestuia, chiar dacă aceste aspecte s-ar dovedi a fi reale, nu pot fi generalizate și „nu sunt deloc reprezentative pentru atitudinea Bisericii, în general, ci reprezintă o nedorită excepție, care ar urma să fie corectată în cel mai scurt timp”.

Reprezentanții Bisericii spun că au primit din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani aceleași date care au fost furnizate și presei astfel încât „vizavi de declarațiile doamnei director Monica Adăscăliței, noi nu am putut oferi un punct de vedere oficial fără câteva date concrete, minimale. Exista (există încă) și posibilitatea ca la mijloc să fie o confuzie, cei incriminați să nu fie, de fapt, preoți ai Arhiepiscopiei Iașilor”.

Constantin Sturzu susține că au fost făcute solicitări la nivelul DSP pentru a fi puse la dispoziție probele video care îi incriminează pe preoții respectivi.

„Noi așteptăm, în continuare, ca doamna director Monica Adăscăliței să precizeze care sunt acei preoți menționați în sesizările care ar fi fost primite la DSP Botoșani și, mai ales, care sunt probele video care îi încriminează. Întotdeauna am avut toată deschiderea pentru a colabora pentru clarificarea unor aspecte problematice cu instituțiile statului. Dar se împlinesc 24 de ore de când aceste acuzații neprobate circulă în spațiul public și e firesc să se ridice tot felul de semne de întrebare în mintea oricărui om onest, iubitor de adevăr”, precizează Sturzu.

DSP susține că are probe video cu privire la acuzațiile aduse preoților

Doi preoți din județul Botoșani sunt acuzați că au dat afară din biserică credincioșii vaccinați și le-au smuls măștile de pe față celor care purtau aceste protecții. Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Monica Adăscăliței, susține că aceste cazuri au fost sesizate în două localități din județ, iar cei care au făcut sesizările la DSP au depus chiar și înregistrări video în acest sens.

Avem niște reclamații la nivelul DSP-ului legat de faptul că-n două localități din județul Botoșani preotul, în timpul slujbei, a recomandat ieșirea din biserică a persoanelor vaccinate, li s-a atras atenția să nu poarte mască, chiar li s-a smuls masca de pe față”, a declarat Monica Adăscăliței.

Autoritățile sanitare au demarat o anchetă cu privire la aceste cazuri. Mai mult decât atât, mai mulți localnici din comunele respective au mers la DSP și s-au plâns și de medicii de familie din zonă, astfel că și aceștia sunt vizați de o anchetă a DSP. De asemenea, Monica Adăscăliței recunoaște că sunt și preoți în județ care susțin activitatea de vaccinare și le recomandă enoriașilor să se imunizeze.

„Vom încerca să avem o discuție în această săptămână cu reprezentanții Bisericii la nivelul județului Botoșani”, a precizat șefa DSP.

One thought on “Reacția Arhiepiscopiei cu privire la acuzațiile aduse unor preoți din Botoșani care ar fi dat afară din Biserică enoriașii vaccinați. „Nu s-a confirmat niciuna dintre acuzații”

  1. Eu am fost aseară la Deichmann în Dorohoi să-mi cumpăr încălțăminte și m-au scos afară de pe la jumătatea magazinului. Nu se sesizează nimeni?
    Nu este discriminare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *