Vaccinați vs. nevaccinați: cine transmite mai ușor infecția cu SARS-CoV2 și de ce

Vaccinați vs. nevaccinați, o dispută tot mai des întâlnită în această perioadă. Multe țări au impus mai multe restricții pentru cei din urmă, inclusiv România, opinia cel mai frecvent întâlnită în studiile medicale fiind că nevaccinații transmit infecția cu SARS-CoV2 într-o proporție mai mare decât persoanele vaccinate. Nu este însă consensul, existând inclusiv studii care susțin contrariul. Radu Ciornei, medic și doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, a vorbit, pentru Hotnews.ro, despre utilitatea introducerii acestuia din perspectiva specialistului – cum transmit infecția vaccinații, nevaccinații și persoanele trecute prin boală, cine transmite mai mult și cine mai puțin.

Cu ce ne ajută efectiv certicatul verde? „Este foarte simplu: arma cea mai bună pe care o avem este impunerea vaccinării. Știți foarte bine că vaccinul este principala armă pe care o avem împotriva pandemiei„, explică, într-un interviu acordat HotNews.ro, Radu Ciornei, doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, deputat USR și unul dintre inițiatorii amendamentului care propune ca certificatul verde să fie aplicat în România tuturor angajaților.

Radu Tudor Ciornei este medic, doctor in Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, după studiile doctorale la University of Kentucky din Lexington, continuate cu un contract de cercetător postdoctoral la University of Missouri. În 2010, a câştigat un prestigios proiect european, Marie Curie International Incoming Fellow (IIF), acordat de Comisia Europeană, implementat în cadrul Universităţii de Medicină din Viena. Radu Tudor Ciornei este în prezent cercetător asociat la proiectul European microDIAB în cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, este deputat USR și membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

De ce vaccinații și nevaccinații nu răspândesc la fel infecția, chiar dacă există voci și studii care susțin acest lucru

Există voci și studii care susțin că vaccinații și nevaccinații răspândesc la fel infecția.
Nu este adevărat, răspunde hotărât medicul Radu Ciornei.

 

Care sunt însă motivele, potrivit medicului Radu Ciornei?

1. Vaccinarea conferă o imunitate mai puternică, de lungă durată, cu anticorpi neutralizanți. Există foarte multe studii care consfinţesc faptul că imunitatea dobândită prin vaccin este mult mai puternică, iar tipul de anticorpi care se dezvoltă prin vaccin este diferit. Prin vaccinare dezvoltăm anticorpi neutralizanți care sunt anti proteina spike – țepul acela pe care l-am văzut în imaginile cu virusul – așadar se dezvoltă anticorpi specifici pentru neutralizarea acelui domeniu, care facilitează intrarea virusului în celulă.

2. Concentrația de virus activ care nu are anticorpi atașați, exprimată în atmosferă de persoanele nevaccinate, este mult mai mare decât la persoanele vaccinate, astfel că oamenii care s-au vaccinat nu transmit boala la fel de mult.

Vizavi de transmitere, „studiile nu sunt încă 100% clare, pentru că încă suntem în copilăria acestei boli și nu avem toate datele, dar din ceea ce s-a studiat până acum, este clar că vaccinații transmit boala mai puțin.”

În actualul context, în care anumite lucruri nu sunt încă bătute în cuie și nu sunt încă studiate până în cel mai mic amănunt, luăm însă măsurile cele mai bune în momentul de față, explică medicul.

„Dacă ești vaccinat, păstrezi normele de sănătate și normele de distanțare, eu cred că nu poate nimeni să spună că face rău cuiva”, afirmă Radu Ciornei.

De ce mai am nevoie de vaccin dacă am trecut prin boală?

Circulă și ideea că am anticorpi, am făcut boala, de ce să mai am anticorpi și de la vaccin, spune medicul Radu Ciornei. „Este o tâmpenie sinistră”, afirmă acesta.

De ce ai nevoie și de vaccin, chiar dacă ai trecut prin boală:

Trecând prin boală, anticorpii se dezvoltă și împotriva capsulei nucleare, anticorpi antinucleocapsidă, dar aceia nu au aceeași capacitate de neutralizare – de a împiedica intrarea virusului în celulă – precum cei post-vaccinare.

„Prea mulți anticorpi” – vaccinare + trecere prin boală – riscă să declanșeze boli autoimune? Fals

Medicul Radu Ciornei îi liniștește și pe cei care se tem că „prea mulți anticorpi” – de la trecerea prin boală și de la vaccin – ar risca să declanșeze boli autoimune.

„Noi avem capacitatea să generăm anticorpi pentru zeci, sute de milioane de antigene diferite – pentru tot ce întâlnim în jur, de la hrană, praf, alte persoane, absolut tot – și să le ținem și minte. Iar anticorpii aceia nu se calcă pe picioare, anticorpii pentru o boală sau pentru praf sunt complet diferiți. Nu se pune problema că atunci când sunt prea mulți nu au ce să facă și încep să roadă organismul, generând boli autoimune. Nu, acest lucru se poate întâmpla din niște defecte de recombinare și rearanjare a anticorpilor, nu pentru că sunt prea mulți. Asta niciodată.”

O altă problemă care este scoasă în față, amintește medicul Radu Ciornei, este aceea că vaccinul nu are o eficacitate de 100%, „dar gândiți-vă mai bine că în toate terapiile pe care le facem, operațiile, pastilele pe care le luăm, nimic nu are nicio eficiență de 100%. În plus, nicio manevră medicală nu este lipsită de riscuri”.

„Dar vreau să întreb așa, retoric: fiecare dintre noi cunoaște multe persoane care au pierdut lupta cu virusul. Întrebând pe toți din jurul meu dacă cunosc pe cineva care a avut o complicație post-vaccinală severă, măcar o persoană, toată lumea ridică din umeri. Numai în România s-au vaccinat peste 7 milioane de persoane cu cel puțin o doză de vaccin. Dar nu ne putem uita în jur și nu putem spune: uitați, aceste 3 persoane pe care le cunosc au suferit niște reacții post-vaccinale extraordinar de severe. Pe când, uitându-ne în jur, vedem cazuri de oameni care nu mai sunt din cauza infectării cu acest virus.”

Sursa: hotnews

One thought on “Vaccinați vs. nevaccinați: cine transmite mai ușor infecția cu SARS-CoV2 și de ce

  1. Doctorul bate-ntr-o uşă deschisă; mulţi s-ar vaccina dacă imunologul ar putea da acest sfat aplicat pe pacient şi nu la general, aplicat pe pacient în funcţie de vârstă şi de bolile cronice de care suferă şi care vaccin i se potriveşte mai bine ca, apoi, timp de 7-10 zile să-i observe starea şi, eventual, să intervină pe simptom. Un pacient obişnuit nu se va bucura de acest tratament, doar dacă e VIP politic sau mai ştiu ce mahăr de pe undeva. În rest – păsări de fermă din care, la vaccin, un procent se poate pierde, risc asumat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *