Primii botoșăneni infectați cu COVID-19, care au primit anticorpi monoclonali. „Au o evoluție bună și au plecat la domiciliu”

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, medicul Monica Adăscăliței a declarat că primii botoșăneni care au primit anticorpi monoclonali sunt de 60, respectiv 85 de ani. Aceștia au avut o evoluție bună și au plecat la domiciliu după ce li s-au administrat anticorpii.

Botoșaniul a primit 30 de fiole de anticorpi monoclonali pentru tratarea bolnavilor de Covid-19. Potrivit directorului DSP Botoșani, Monica Adăscăliței, un  număr de 20 de fiole au ajuns la Spitalul Județean, iar zece la Spitalul Dorohoi.

„La Spitalul Județean au fost administrați la trei persoane, două la soț și soție care erau internați cu virusul COVID-19, dar care aveau niște comorbidități, o boală destul de gravă, chiar dacă vârsta era undeva aproape de 60 de ani au primit acești anticorpi monoclonali și un pacient de 85 de ani. Toți trei au o evoluție bună și au plecat la domiciliu”, a spus Adăscăliței în cadrul unei emisiuni la Tele M.

Medicul susține că, din păcate, botoșănenii au ajuns la spital atunci când este prea târziu și nu li se mai pot administra anticorpi monoclonali. Sunt eligibili pacienții care au forme ușoare, cu o saturație mai mare de 93%, fără supliment de oxigen, vârsta mai mare de 60 de ani, dacă prezintă boli cardiovasculare severe, care au transplant de organe sau măduvă.

„Singurul dezavantaj la acești anticorpi monoclonali este că trebuie administrat în primele zile de simptome și cum la noi se prezintă cel mai mult la spital după 8-9 zile de la primele simptome, deja când pacienții prezintă fie o agravare a bolii, fie acea furtună citokinică, deja e prea târziu pentru administrarea de anticorpi”, a spus, pentru sursa citată, Adăscăliței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *