Caz de rabie la o vacă din gospodăria unui bărbat din Botoșani. Anunțul făcut de șeful DSVSA

Un caz de rabie a fost înregistrat în gospodăria unui localnic din județul Botoșani. O vacă cu rabie a fost depistată de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, în urma unor teste. Potrivit directorului DSVSA, Mihai Țurcanu, cazul a apărut la o gospodărie din Ibănești.

„Am primit o informare că o bovină din gospodăria unui cetățean din comuna Ibănești ar fi murit și când medicul s-a deplasat la el în bătătură ne-a expus că a avut semne nervoase. Trebuie specificat că domnul Filip din localitatea Dumbrăvița mai deținea încă 20 de capete bovine. În momentul în care am prelevat probe, în urma anamnezei, am luat decizia să testăm și pentru rabie pentru că erau semne atribuite rabiei. Din păcate, rezultatul a ieșit pozitiv, am retestat pentru siguranța noastră, s-a reconfirmat și am adresat echipe pentru a interveni și a expune măsuri care să preîntâmpine întinderea bolii de la un animal la altul sau de la animal la om”, a declarat Mihai Țurcanu.

În urma apariției acestui caz, toate speciile din focarul respectiv au fost vaccinate și a fost anunțată Direcția de Sănătate Publică. Mihai Țurcanu susține însă că este o problemă cu ecarisarea animalului deoarece Consiliul Județean nu a contractat încă ecarisarea teritoriului.

„Astăzi am cerut în CTSB prefectului să ne acorde o dispensă ca să putem îngropa  animalul, conform legii pe pat de jar pentru că de trei zile acest animal stă pentru că nu am avut unde să-l ecarisăm”, a spus Țurcanu.

Un liceu din Botoșani a câștigat marele premiu al unui concurs organizat în Franța. Premierea are loc la Sorbona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *