De la 1 ianuarie 2022 nu mai scapă niciun șofer din România. Amenzi record și pentru cea mai mică greșeală

soferi din botosaniDe la 1 ianuarie 2022, amenzile aplicate de agenții de circulație vor fi mai mari cu 75 la sută, drept pentru care șoferii trebuie să circule cu mai multă atenție. Motivul pentru care cuantumul amenzilor vor crește semnificativ îl constituie majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2022. Conform legii, de la 1 ianuarie 2022, punctul de amendă ar trebui să crească la 225 de lei. În acest moment, valoarea lui este de 145 de lei. Conform Codului Rutier, valoarea punctului de amendă este de 10% din salariul minim brut, scrie evz.ro.

Valoarea punctului de amendă a rămas  la 145 de lei și a fost înghețată de Guvernul României, după ce specialiștii au apreciat că amenzile sunt prea mari.

Se așteaptă o intervenție a Guvernului

Cum România, nu are un Guvern care să poate să emită ordonanțe de urgență, este puțin probabil ca noul punct de amendă să fie ”înghețat”, la valoarea din prezent.

Singura scăpare ar fi ca până la sfârşitul anului să fie luată o hotărâre privind îngheţarea punctului de amendă aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Potrivit Codului Rutier actual punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. În anul 2020 valoarea punctului de amendă a fost îngheţat la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere.

Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2020 în lipsa altor modificări exprese. Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de 4.460 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 22.300 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com