Bisericuța celui mai vechi sat din Moldova. Face parte dintre monumentele istorice ale Botoșaniului

Horlăceni, azi parte integrantă a comunei Şendriceni, județul Botoșani, este cel mai vechi sat din Moldova, aşa cum consemnează documentele istorice. De numele acestui sat se leagă şi o biserică de lemn cu o îndelungată istorie.

Este vorba de Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Horlăceni, situată la numai câţiva kilometri de Dorohoi, pe un drum lateral ce se desparte de şoseaua Sucevei şi urcă prin pădure. Este un monument plin de istorie și una dintre cele mai vechi din judeţul Botoşani.
Lăcaşul de cult de la Horlăceni a fost ridicat la 1779, pe cheltuiala boierului Constantin Stroici, stăpânul de atunci al moşiei Horlăcenilor, cel care a ctitorit şi biserica de la Prelipca, un sat din imediata vecinătate. Legenda spune că pe locul actualei biserici de lemn de la Horlăceni, domnitorul Vasile Lupu ar fi ucis nişte boieri trădători.
Biserica a fost construită din bârne de stejar, încheiate la colţuri în cheotori şi aşezate pe o temelie de piatră de râu. Pentru o mai bună protecţie împotriva frigului şi a umezelii, de-a lungul timpului pereţii au fost blăniţi cu scândură, atât la interior, cât şi la exterior.
De asemenea, interiorul a fost tencuit cu ciment în urmă cu 30 de ani. “Acum am decopertat această tencuială, care nu era deloc potrivită la un astfel de monument şi, pentru a avea totuşi o protecţie, o vom căptuşi pe interior cu lambriu”, a explicat preotul paroh .
Potrivit registrelor parohiei, la 1804 şindrila de pe acoperiş a fost înlocuită cu tablă zincată şi tot atunci s-a construit şi turnul clopotniţă.
Interiorul lăcaşului este cel care dă şi măsura valorii sale. Deşi mic, acesta dă senzaţia de spaţialitate, graţie ştiinţei de a lucra cu proporţiile, a meşterilor lemnari. Se remarcă aici arcadele ce sugerează peretele despărţitor, precum şi sistemul de boltire. Bisericuţa este împărţită în altar, naos, pronaos şi pridvor. Catapeteasma păstrează icoanele împărăteşti de la 1800. În pronaos se află şi mormântul ctitorilor bisericii, acum pe cale de a fi refăcut şi pus în valoare aşa cum se cuvine. Mai mult, din zestrea bisericii fac parte obiecte vechi de uz liturgic, carte bisericească veche, precum şi un pomelnic de lemn.
Drept urmare, nimeni nu poate rămâne indiferent atunci când trece prin satul Horlăceni, acolo unde frumusețea naturii se împletește cu vestigiile istorice, așa cum este Bisericuța de Lemn, o construcție ce își merită locul în patrimoniul național și în circuitele de pelerinaj și cele turistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *