Klaus Iohannis, anunţul zilei privind noul an şcolar! Cum vor reveni elevii la cursuri

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Joi, 26 august, preşedintele Klaus Iohannis a avut o şedinţă de lucru privind începerea noului an şcolar, la care au participat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, dar şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

În urma şedinţei de joi, şefului statului a ieşit cu o declaraţie de presă, în care a oferit detalii despre modul în care elevii vor începe cursurile în această toamnă, în contextul pandemiei de COVID-19 şi al valului 4, care capătă viteză în România.

Ce a declarat preşedintele Klaus Iohannis, joi:

“Ne aflam in valul 4 al pandemiei si am tinut sa discut cu cei doi ministrii, despre gradul de pregatire al sistemului medical si despre inceperea noului an scolar.

Acest val pandemic depinde direct de gradul de vaccinare al populatiei. Persoanele nevaccinate considera majoritatea covarsitoare a cazurilor de infectari si decese inregistrate, in ultima vreme, in Romania.

Romania e intr-o situatie buna in ceea ce priveste capacitatea de a asigura vaccinarea. Experienta vaccinari e la fel in tara noastra ca in orice tara civilizata, iar asta este un exemplu de normalitate.

Raspandirea virusului este la nivel global, iar multe tari nu-si pot vaccina cetatenii. Asta explica si aparitia noilor tulpini si doar vaccinarea reduce cazurile grave si decesele.

Medicii sunt deja bine pregatiti si cu multa experienta. Este evidenta nevoia de eficientizare a DSP-urilor. Trebuie crescuta capacitatea de testare si posibilitatatea sistemului medical de a prelua si pacientii non-COVID. Ei nu trebuie sa sufere.

Experienta anului trecut ne-a aratat ca e deosebit de important ca procesul educational sa se desfasoare cu prezenta fizica. Accesul limitat la educatie are efecte negative semnificative. Se poate ajunge chiar sa aiba consecinte dramatice pe termen mediu si lung pentru viitorul nostru, al tuturor.

Invatamantul online nu poate suplini integral invatamantul clasic. Cel mult, poate functiona ca o solutie temporara, provizorie, atunci cand situatie epidemiologica e deosebit de grava.

Scolile se vor deschide pe 13 septembrie si toti prescolarii si elevii vor participa fizic. Cata vreme incidenta din ultimele 14 zile din localitate ramane sub 6 infectari/mia de locuitori vom avea toti copiii in salile de clasa. Daca se depaseste pragul, elevii vor trece in online in respectiva localitate.

Fac un apel catre parinti, catre personalul din invatamant, sa aratam ca ne pasa cu adevarat de scoala si de viitorul copiilor si sa ne vaccinam! Ne protejam si pe noi insine si pe cei mici, care nu au inca varsta necesara pentru a se vaccina.

Solicit tuturor actorilor implicati sa colaboreze ca toate masurile posibile care sa garanteze siguranta sa fie puse in practica in mod rapid si prioritar. Vorbesc si despre toate celelalte probleme care apar periodic in multe scolile din tara”, a spus, joi, Klaus Iohannis.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *