Fiecare angajat își va vedea online contribuțiile. Când va fi gata sistemul online pentru pensii

protest, casa judeteana de pensii, botosani, stiriDe la 1 ianuarie 2023, pensionarii și angajații ar trebui să-și poată verifica online contribuțiile pentru fiecare perioadă în care au muncit, fără să mai fie nevoiți să se prezinte la ghișeu cu un braț de documente.

Ministrul Muncii spune că va angaja o mie de funcționari publici care vor introduce manual datele din actualele dosare cu șină, într-un sistem digital, ce va putea fi ușor accesat, de oriunde.

Marea digitalizare a sistemului va avea un efect direct asupra pensiilor. Odată trecute toate datele şi toate documentele în sistemul informatic, recalcularea pensiilor se va face automat.

Va rămâne însă o problemă. Cei care urmează să se pensioneze şi au datele dinainte de 2001 pe cartea de muncă fizică. Ei vor fi obligaţi să aducă documentele în original la casa de pensii, mai ales dacă angajatorul nu a transmis în format electronic actele de angajare. Adică, vechiul carnet de muncă, adeverinţele de la foştii angajatori, şi toate actele prin care dovedesc că au primit şi sporuri sau prime.

Sursa: StirileProtv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *