Începe vaccinarea cu a treia doză. Anunț de ultimă oră de la Valeriu Gheorghiță

Vești de ultimă oră pentru toți românii care doresc să se vaccineze. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV anunță că vaccinarea cu cea de a treia doză de ser va putea fi posibilă în doar câteva săptămâni.

Pandemia de coronavirus se extinde în România, iar valul 4 amenință din ce în ce mai mult întreaga țară. În ultimele zile au fost raportate 200 de infectări în doar 24 de ore, cel mai grav bilanț fiind în cursul zilei de marți. În acest context, autoritățile s-au mobilizat și pregătesc deja vaccinarea cu cea de a treia doză, scrie Capital.ro.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, vine cu o serie de declarțaii în acest context. Potrivit acestuia vacccinarea cu cea de a treia doză ar putea începe în cea de a doua jumătate a lunii septembrie.

Totodată, el a vorbit și despre pericolul pe care varianta Delta îl reprezintă. Potrivit acestuia, în cazul celor vaccinați, o singură persoană a fost infectată cu această tulpină.

Acesta a mai menționat că românii trebuie să se vaccineze în număr mare, indiferent de doză pentru a putea fi protejați în fața noilor tulini și pentru a depăși cu bine valul 4.

”Nu trebuie să ne îngrijorăm. Dacă ne uitam din cazurile de decese raportate de persoane infectate cu varianta Delta din cele 14 cazuri raportate oficial, doar unul singura a fost înregistrat la o persoană vaccinată cu schemă completă. Știm că peste 99% dintre decesele înregistrate în SUA sunt la persoane nevaccinate.

Practic, un număr foarte mic de persoane care se încadrează în acel procent de maxim 5% din cazuri care nu dezvoltă suficienți anticorpi protectori după vaccinarea completă, pot să ajungă să dezvolte forme severe, dar asta nu înseamnă că vaccinurile nu sunt eficiente. Reamintesc faptul că indiferent de tipul de vaccin de care vorbim, schema completă ne oferă beneficii și un nivel de eficiență de peste 90% în prevenirea spitalizărilor și prevenirea deceselor”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea cu a treia doză începe din septembrie

În ceea ce privește vaccinarea cu cea de a treia doză, coordonatorul CNCAV susține că există discuții pe această temă, iar după ce va fi obținută autorizarea EMA, campania de vaccinare va putea începe.

Potrivit acestuia, cel mai probabil în a doua parte a lunii septembrie, românii vor putea fi vaccinați cu a treia doză, prioritate având persoanele vulnerabile, dar și personalul medical.

”Noi avem discuții pe această temă, chiar astăzi am avut o întâlnire cu grupurile de lucru. Primul pas este să avem autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentelor (EMA).

Ne așteptăm ca până pe data de 15 septembrie să existe această autorizare, iar în a doua parte a lunii septembrie am putea să demarăm administrarea acestui rapel, la o distanță mai mare de 6 luni de la schema completă inițială și sunt definite preliminar câteva categorii care vor avea recomandare cu prioritate și aici vorbim despre personalul medical, de persoane vulnerabile, cu vârste de peste 60-65 de ani. În etapa a doua probabil că vom replica celelalte criterii care au fost folosite pentru prioritizarea persoanelor vaccinate cu prima schemă”, a mai spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com