Tot mai multe mămici își cresc copiii cu informații de pe internet ori de la rude. Avertismentul unui medic din Botoșani: Nu e bine să comparăm copiii între ei

Tot mai multe mămici au ajuns să își crească copiii în baza unor informații găsite pe rețelele de socializare ori pe grupurile de mămici. De asemenea, altele apelează la rude pentru a primi validarea că se descurcă în postura de mămică. Acest lucru nu face altceva decât să le dăuneze atât lor, cât și micuților, atrag atenția medicii specialiști. Și asta deoarece fiecare mămică ar trebui să își asculte instinctul și să nu se alarmeze doar pentru că micuțul său arată diferit față de alții de vârsta lui.

„Tendința cea mai mare a mămicii este: copilul meu nu vorbește, celălalt copil de vârsta lui vorbește, și pierde foarte mult timp cu întrebări, cu răspunsuri, căutând, și pierde o parte importantă a copilului, a copilăriei, a vieții copilașului, în dezvoltarea lui cu întrebări care nu prea își au rostul. Sunt anumiți parametri pe care ar trebui să îi urmărim. E bine să ne îngrijorăm, dar nu e bine să comparăm copiii între ei. Nu e bine să ne stresăm atât de mult pierzând partea importantă a creșterii, a copilăriei, comparând un copil cu celălalt. De foarte multe ori au fost mămici care la al doilea copil au spus că „la primul copil m-am stresat foarte mult și am pierdut, nu m-am relaxat, nu m-am bucurat de copil”, a declarat, pentru SomaxTv, Carmen Zaboloteanu, șeful Secției de Neonatologie.

Medicul susține că mămicile ar trebui să discute cu un medic specialist atunci când sunt îngrijorate și văd că sunt într-adevăr probleme în creșterea sau dezvoltarea copilașului.

În momentul în care observă părintele că este o problemă cu copilul, nu se alimentează, nu ia în greutate, ok, atunci da, sesizăm și mergem la specialist, dar dacă copilul respectiv este vioi, crește, se dezvoltă, are ritmul lui de creștere și nu sesizează părintele nimic, e ok. Nu pe internet! Sunt foarte multe informații pe internet, sunt contradictorii chiar și pentru medicul specialist”, a spus, pentru sursa citată, Carmen Zaboloteanu.

Spre exemplu, o mămică din Botoșani ne-a povestit că a fost stresată săptămâni întregi după ce, la o întâlnire cu mămicile în parc, acestea i-au reproșat că fiul său de doi anișori nu reușește să facă la oliță.

O spuneau de parcă e o problemă cu copilul meu. Eu am mai încercat să îl dezobișnuiesc de scutece, dar uneori voia să stea pe oliță, alteori nu. Când le-am auzit, m-am gândit: Oare e o problemă cu copilul meu că nu reușesc să îl dezvăț de scutece? Și am început să insist, îl certam când făcea în scutec, îl duceam frecvent la baie. La un moment dat, mi-am dat seama că îl chinuiam. Și  doar am început să îl întreb, fără să insist și în unele zile îmi spunea singur că vrea să facă pipi”, ne-a spus femeia, care a discutat cu un medic specialist.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *